Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2010 11:08 - Как да подобрим паметта си
Автор: annews Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 684 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.12.2010 11:09



image


Универсално средство за подобряване на паметта не съществува и затова трябва добре обмислено да подхранваме мозъка си с продукти, съдържащи максимум полезни вещества за неговата работа и активизиращи умствената дейност.

Проблеми с паметта могат да възникнат например от постоянен стрес или липса на витамини.

Нормалната работа на мозъка се нарушава, ако към нездравословното хранене се прибавят недоспиване, алкохол, заседнал начин на живот.

Паметта се влошава и поради лошото усвояване на хранителните продукти и неправилното хранене (злоупотребата с полуфабрикати), а също и в резултат на депресивни състояния.

10 съвета за разсеяните

• Гответе със зехтин - той е богат на антиоксиданти.

• Неврофизиолозите препоръчват за стимулиране на паметта салати от зеленчуци и бобови култури с растителна мазнина.

• Поне 2 пъти седмично яжте риба и други храни от морски произход - в тях се съдържа не само фосфор, но и ненаситени мастни киселини, които стимулират дейността на мозъчните клетки.

• Консумирайте повече плодове и зеленчуци. Например в бананите има значително количество витамин В6, а чепка грозде или ябълка ще помогнат за концентриране на вниманието. Доматите, богати на манган са полезни за тези, които се занимават с интелектуален труд. Портокалите и червените чушки пък забавят процеса на стареене на клетките.

• 90% от мозъка се състои от вода, затова трябва да се пият повече течности – така се повишава концентрацията и вниманието.

• В месото също има много желязо, което стимулира умствената дейност. Ако всяка седмица се изяждат две парчета месо и 3 яйца, организмът ще получи достатъчен запас от витамен В12.

• Употребявайте макаронени изделия, орис и хляб: за работата на мозъка са необходими въглехидрати, които се превръщат в глюкоза и способстват за активизирането на умствената дейност.

• Кашкавалът е богат на протеини (70 г кашкавал се равняват на 100 г месо). Той съдържа вещества, повдигащи настроението и подобряващи концентрацията на вниманието.

• Соята притежава способността да подобрява паметта и да ускорява процеса на учене.

• Не злоупотребявайте с алкохола - той намалява вниманието, или с кафето - то може да причини безсъние.

3 златни правила

Въпреки, че мозъкът е само 2-3% от общата маса на тялото, той изразходва 20% от всички мазнини, постъпващи в организма. За да бъде ефективна диетата ви в това отношение, постарайте се да спазвате следните 3 златни правила:

1. Забелязано е, че паметта рязко отслабва при тези, които не закусват. Много е важно да ядете без да бързате. Въглехидратите са основен източник на енергия за мозъка - те помагат за усвояването на информацията.

2. Контролирайте употребата на мазнини, но не ги изключвайте напълно от храната си. Лекото чувство за глад активизира умствената дейност, докато продължителното въздържане от пълноценна храна действа обратно.

3. Това, което способства за правилното кръвообращение, е добро и за мисловните процеси. Мозъкът не може да работи на 100%, ако артериите са запушени с холестерол, защото постъпващата в мозъка кръв е бедна на кислород. Важно е в храната да се включат продукти, богати на антиоксиданти и особено на витамин Е.


Тагове:   как,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1639974
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031