Постинг
11.03.2010 13:39 -
Учени откриха шести вкус
Към досега познатите пет вкуса - сладко, кисело, солено, горчиво и богати на протеини, трябва да се добави шести - към мазното. До този извод са стигнали учени от университетите "Дийкин" в Мелбърн и колегите им от Аделаида, предаде "Ройтерс", пише dnevnik.bg. Те са допълнили предишни изследвания, правени в САЩ, върху способността на животните да усещат вкуса на тлъстините.
Усетът към мазното е различен при отделните хора, сочат новите данни. Тези, които са по-чувствителни към вкуса на мазнините, са склонни да ядат по-малко храни, които ги съдържат. Това естествено намалява вероятността от натрупване на наднормено тегло
Мазнините са лесно достъпни и често използвани в храненето ни днес. Това подсказва, че нашата вкусова система може с течение на времето да привикне към техния вкус, което прави някои хора по-податливи към преяждане, казва членът на изследователския екип Ръсел Кийст.
В момента учените се интересуват защо някои хора са по-чувствителни от други. Откриването на отговор на този въпрос може да помогне за намаляване на затлъстяването.
Резултатите от изследването са публикувани в най-новия брой на British Journal of Nutrition.
Учени откриха какви мъже харесват жените
Учени откриха човешката душа
Учени откриха наличието на душа у човека
Учени откриха човешката душа
Учени откриха наличието на душа у човека
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари