Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2010 09:24 - Синдикати и работодатели предлагат 50 мерки срещу кризата
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 595 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Общо 50 са мерките, които предлагат синдикатите и работодателите срещу кризата, стана ясно при днешното им представяне, предаде БТА.

Легализиране на нерегламентираните доходи на физически лица, които не са от престъпна дейност, чрез еднократното им данъчно облагане и временна отмяна на преференциите, давани на бюджетни учреждения за внос, освободен от митнически сборове, са две от новите мерки, които се предлагат, посочи председателят на БСК Божидар Данев.

В глава "Мерки за подкрепа на фиска" се предлага емитиране на допълнителен вътрешен и външен дълг на държавата, ускорена продажба на емисиите по протокола от Киото, приватизация на миноритарните дялове на държавата чрез фондовата борса, либерализация на инвестиционния режим на "Сребърния фонд" за инвестиции в нискорискови български финансови инструменти, изграждане на публични регистри за отдаденото под наем държавно и общински имущество.

Синдикатите и работодателите препоръчват ограничаването на публичните разходи да стане чрез ограничаване на допълнителното материално стимулиране на държавните служители от събраните такси и глоби.

Предлага се също да бъдат оптимизирани текущите разходи за издръжка на администрацията при гарантиране на нормалната работа на системата.

Други препоръки са осигуряването на държавни услуги да бъде насочено към частни изпълнители, да се ускори отдаването на държавна и общинска собственост на концесии.

Мерките от първата част могат да доведат до между пет и осем милиарда лева допълнителни приходи в бюджета за тази година, заяви вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според предлаганите мерки, възстановяването на финансовата дисциплина в държавата трябва да стане чрез ускоряване на разплащанията - възстановяване на ДДС и акцизи в законния срок, изготвянето на график за плащането в пълен размер до средата на година на дължимите по изпълнени обществени поръчки суми, създаването на публичен регистър за дължимите средства.

Предлага се още фирмите да бъдат задължени след разплащането от страна на държавата и общините да платят забавените заплати и осигуровки на своите служители.

Синдикатите и работодателите предлагат да се ускорят действащите и да бъдат започнати нови схеми по оперативните програми, да се даде възможност за плащането на всички данъчноосигурителни задължения с едно платежно нареждане, както и да се въведе като база за плащането на такса "Смет" на фирмите единствено количеството генерирани отпадъци.

За подкрепа на доходите на домакинствата и вътрешното потребление се предлага увеличаване на минималната работна заплата от 1 юли, премахване на прага на обезщетенията за безработица от 1 юли, като се определи ново ниво - 60 процента от осигурителния доход през загубата на работа, до края на 2010 г. да бъде намален от 9 на 6 месеца периодът, в който гражданите трябва да бъдат осигурявани, за да получават обезщетение за безработица.

Предлага се до края на 2010 г. да бъдат замразени цените на държавно регулираните стоки и услуги от обществен интерес, държавата да подкрепя дохода на домакинства с двама безработни за обслужването на ипотечните им кредити за единствено жилище, да се повиши с 15 процента минималният доход за определянето на диференцирания минимален доход за кандидатстване за социално подпомагане.

Като мерки по отношение на пазара на труда се предлага въвеждане на гъвкаво работно време, отпуск по икономически причини, ограничаване на достъпа до пазара на труда в България на работници от страни извън ЕС, с изключение на висококвалифицирани кадри, разширяване на данъчната отстъпка за доброволно осигуряване.

Синдикатите и работодателите са се споразумели по отношение на социалноосигурителните системи да се предложи преустановяване на намаленията на осигурителните вноски до края на следващата година, въвеждането на трипартитно управление на НЗОК, отказ от увеличаването на здравноосигурителните вноски, неосигуряващите се здравно граждани да плащат вноски върху доходите от капитал или от собственост, увеличаване на сумите, изплащани по реда на Закона за гарантиране на вземанията на работници и служители от 720 на 1000 лв.

Сближените позиции между работодатели и синдикати са показател, че нещата са сериозни, заяви председателят на БСК Божидар Данев.





Тагове:   мерки,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1647159
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930