Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2010 09:23 - НЗОК обрича много аптеки на фалит
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 779 Коментари: 0 Гласове:
0




image

Българският фармацевтичен съюз изразява своето остро недоволство от нарушаването на индивидуалните договори с аптеките от страна на НЗОК. Това се казва в съобщение на съсловната организация до медиите.

Българските фармацевти, отчитайки сложната икономическа ситуация в страната, проявиха толерантност към здравноосигурителния фонд. Продължаването на неправомерната практика на забавяне на дължимите от НЗОК плащания към аптеките, както и на неплащане на част от дължимите суми, подлагат на сериозен риск възможността за достъп на пациентите с хронични заболявания до лекарствени продукти.

БФС припомня, че голяма част от аптеките влагат собствен финансов ресурс за закупуване на лекарствени продукти, отпускани по договор с НЗОК, а съответно отпускат животоспасяващите и животоподдържащите лекарствени продукти на пациентите без надценка. В следствие на това, аптеките са принудени да сключват договори за кредитиране с търговците на едро и с банките.

Аптеките са обвързани с дадените от тях обезпечения, дължат изпълнение на кредитите в срокове и ежемесечно плащат неустойки за забавяне. По този начин аптеките кредитират държавата и заплащат за това лихви по отпуснатите кредити. Стига се до ситуация, при която аптеките с цената на много усилия и заплатени кредити осигуряват отпускането на лекарства на българските пациенти, което е функция на държавата, отбелязват от фармацевтичния съюз.

С изменение в закона за здравното осигуряване от 2009 г. държавата вече не гарантира в обхвата на пакета от дейности, заплащани от бюджета на НЗОК, отпускането на лекарствените продукти.

При системно неизпълнение от аптеките на договорите за стоков кредит, търговците на едро ги прекратяват и спират доставките на лекарствени продукти. Същевременно, аптеките са длъжни да поддържат постоянна наличност от лекарствени продукти, посочват още от съсловната организация.

Освен това реалният срок за заплащане на лекарства от касата е 60 дни, при това – ако няма закъснение и без да се отчита времето на превода от националната до регионалната каса и оттам – до съответната аптека, припомнят от БФС.

Закъснения на плащанията от страна на НЗОК дори с един ден, както и неплащането на част от сумата при последния превод (460 хиляди лева), лишава аптеките от възможността да изпълняват задълженията си по договорите с НЗОК. Поради прогресиращото забавяне на плащанията от страна на НЗОК, аптеките са в невъзможност да отпускат лекарствени продукти на здравноосигурените лица, подчертават от съюза.

В резултат все повече аптеки отказват да сключват договори с НЗОК за отпускане на лекарствени продукти, а голяма част ще прекратят договорите си. Тези аптеки, които останат договорни партньори на НЗОК, ще бъдат принудени да работят циклично, т.е. аптеките ще имат възможност да закупуват и отпускат лекарства само когато НЗОК е заплатила дейностите и съответно - аптеките на доставчиците. Това неминуемо ще създаде огромно напрежение в отношенията между пациенти и магистър-фармацевти и ще рефлектира върху най-уязвимите социални групи, тъй като те не са в състояние да си закупят лекарствените продукти на свободна продажба, предупреждават още от БФС.




Тагове:   Много,   НЗОК,   обрича,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1647307
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930