Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2010 10:25 - 5 мита как трябва да работи сърцето
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 873 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Докато човек работи, храни се, извършва ежедневните си дейности и спи, неговото сърце непрестанно и неусетно работи. То тупти с честота 100 000 удара на ден, 37 милиона в година и около 3 милиарда удара в рамките на човешкия живот. Неговата дейност обаче невинаги е равномерна. Твърде вероятно е понякога пулсът да се усилва без видима причина. Може би от време на време чувствате сърцебиене или как сърцето ви прескача. Когато това стане, се питате: Нормално ли е?

На пръв поглед този въпрос изглежда елементарен, но на практика не е така, особено ако не сте наясно поне с най-важните факти около сърдечната дейност и ритъм. По-долу са представени пет често срещани и много разпространени заблуди, както и истината за тях.

Мит №1: Неритмичната сърдечна дейност означава, че преживявате инфаркт

Това почти никога не е така. Дори е съвсем нормално понякога да усещате как вашето сърце прескача или бие нерегулярно. Ако следите сърдечния ритъм на всеки човек достатъчно дълго време, вие ще забележите, че сърцето му понякога прескача или се съкращава допълнително. При липса на придружаващи симптоми (болка зад гръдната кост или недостиг на въздух) тези явления не означават нищо, още по-малко инфаркт. Ако чувството на прескачане или сърцебиене е ново за вас или се е зачестило напоследък, това може да показва наличието на неритмична сърдечна дейност (аритмия).

По-голямата част от аритмиите са сравнително безобидни. Това не означава обаче, че трябва да се игнорират напълно. Някои видове неритмична сърдечна дейност могат да ви изложат на повишен риск от сърдечен удар, спиране на сърцето и внезапна смърт. Затова е важно да информирате вашия семеен лекар относно неритмичната си сърдечна дейност, особено ако тя е нова или пристъпите зачестят.

Аритмиите на сърдечните предсърдия са по-чести и за щастие с по-добра прогноза, докато тези на камерите са по-опасни. Най-честата предсърдна аритмия са фибрилациите, при които се увеличава вероятността за настъпването на допълнителен сърдечен удар. Фибрилациите на предсърдието могат да се докажат при провеждане на електрокардиограма (ЕКГ).

Мит №2: Бързият сърдечен ритъм означава, че сте под голямо напрежение

Стресът наистина може да учести вашия пулс, принуждавайки понякога сърцето да бие повече от 100 пъти в минута – състояние, наречено тахикардия. Но пушенето или консумирането на кофеин също може да причини учестен пулс, както и обезводняването, високата температура, анемията и болестите на щитовидната жлеза.

Всеки, който изпитва тахикардия без конкретна причина, трябва да се консултира с лекар. Дори и стойности на сърдечната честота около горната граница на нормалната може да бъде обезпокояващо. Практиката показва, че сърдечна честота над 85 удара в минута при спокойно състояние, може да е симптом на по-сериозно здравно състояние. Освен това причина за тахикардията е често аритмичната дейност на сърцето.

В някои случаи е възможно сърдечната дейност да се увеличи до 200 удара в минута, тогава се предизвикват симптоми като задух, болка в гърдите, замаяност и пребледняване. Когато сърдечният пулс се повиши над 130 удара в минута за продължително време, помпената функция на сърцето отслабва. Добрата новина е, че това отслабване се преустановява след нормализиране на пулс. Обикновено това се постига с лекарствена терапия или процедури, при които до сърцето достига краткотраен ток с високо напрежение. При някои пациенти дори се налага разрушаването на малки зони от сърдечната тъкан, където се заражда аритмичната сърдечна дейност.

Мит №3: Здравото сърце в покой бие с честота от 60 до 100 удара в минута

Правилно, това е нормалната сърдечна честота за възрастни. Но горната честота на този интервал може да крие повишен риск от сериозни здравословни проблеми.

Голям брой проучвания са показали, че постоянният учестен пулс (дори в горната граница на нормата) повишава риска за следните заболявания:
• исхемична болест на сърцето;
• сърдечен удар;
• внезапна сърдечна смърт.

Наскоро група норвежки учени са установили, че с всяко повишаване на сърдечната минутна честота с 10 удара се увеличава и рискът от инфаркт - при жените с 18%, а при мъжете – с 10%. В допълнение скорошно японско проучване предполага, че пулс по-висок от 80 удара в минута в покой е свързан с по-висок риск от затлъстяване и сърдечни заболявания в бъдеще. От друга страна диабетът и затлъстяването са рискови фактори за сърцето.

Тези проучвания не доказват, че високият пулс в покой причинява сърдечен удар, затлъстяване или диабет, но в комбинация с други рискови фактори той може да доведе до известно предразположение.

И все пак какви са оптималните стойности на сърдечната честота и кога тя крие риск за нашето здраве? Няма все още достигнат консенсус в отговора, но повечето лекари са съгласни с факта, че сърдечна честота над 90 удара в минута не е безопасна.

За да определите вашата сърдечна честота в покой, притеснете показалеца и средния пръст на едната ръка в областта на долната част на китката под палеца на другата. Натиснете внимателно, така че да усещате пулс. Пребройте ударите за една минута или за 30 секунди, след което ги умножете по две. За да бъдете в покой, осигурете си пълна 10 минутна почивка преди измерването.

Мит №4: Бавната сърдечна честотата е характерна за слабото сърце

Много хора смятат, че ако тяхната сърдечна честота е ниска, те са на прага тяхното сърце напълно да спре. В действителност е тъкмо обратното.

Сърцето е мускул и, както всеки друг мускул, то хипертрофира и става по-силно при редовна физическа дейност. Колкото по-силно е сърцето, толкова неговата дейност е по-ефективна. При всяко съкращение то изтласква по-голям обем кръв и поради това са необходими по-малък брой удари в минута. Ето защо сърце с минутна честота в покой под 60 (състояние, наречено брадикардия) е вероятно да бъде силно и здраво. Например добре тренираните атлети обикновено имат сърдечна честота между 40 и 60 удара в минута.

В действителност бавната сърдечна дейност, която не предизвиква други оплаквания, не е причина за безпокойство.

Въпреки това брадикардията при възрастни хора може да бъде белег на сърдечно заболяване. Някои медикаменти, включително бета-блокерите и други сърдечно-съдови медикаменти, могат също да причинят забавяне на сърдечната дейност, което не е физиологично. Симптомите на брадикардия включват умора, виене на свят и пребледняване.

Мит №5: Тъй като сърдечната ми честота е нормална, кръвното ми налягане също трябва да бъде в норма

Не съществува такава взаимовръзка между сърдечната честота и кръвното налягане.

Човек може да има нормална сърдечна честота в покой и все пак да страда от високо кръвно налягане. А в други случаи патологичната сърдечна честота се придружава с нормално кръвно налягане. Изморителните натоварвания могат да увеличат в пъти сърдечната честота, докато кръвното налягане ще се повлияе в малка степен.


Тагове:   как,   мита,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1647370
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930