Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2010 10:19 - Радикалните ислямисти водят битка за главните джамии в Скопие
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 912 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Радикалните ислямисти в Македония се опитват да превземат централните джамии в Скопие, като в тяхна полза работят разногласията в Ислямската религиозна общност, пише днес македонският вестник "Дневник", като се позовава на източници от Ислямската религиозна общност, пожелали анонимност. Според тях радикалните ислямисти преследват целите си с нова тактика – стратегията им се свежда до опитите да спечелят властта в съветите на джамиите, след което техни представители стават главни имами, които имат право да се обръщат към вярващите на петъчните молитви в джамиите.

Възможност за това "поглъщане" дават честите смени на главните имами в централните скопски джамии от главата на Ислямската религиозна общност реис-ул-улема Сюлейман Реджепи. Основната битка се водела за няколко джамии – "Яя паша", "Султан Мурат", "Худаверди", както и за редица други ислямски храмове. Тези опити датират от 2003-2004 г.

Изданието припомня, че в периода преди да бъде избран настоящият реис-ул-улем Сюлейман Реджепи, Ислямската религиозна общност бе разтърсвана от множество инциденти, като имаше случаи, при които въоръжени лица нахлуваха в централата й. През този период и лидерът на управляващата партия Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети зави, че "радикални структури искат да превземат Ислямската религиозна общност".

По темата "Утрински весник" отбелязва, че лондонският "Сънди таймс" остава на позицията, че има радикални сили в няколко джамии в Скопие, които са под контрола на уахабити. Въпреки опровержението от Ислямската религиозна общност, че Реджепи се е срещал с журналист от вестника и е давал изявление, че четири джамии в Скопие са под ръководството на радикални ислямисти, такъв разговор е бил воден преди десетина дни. Авторът на статията в "Сънди таймс" Боян Панчевски твърди, че такъв разговор е воден и дори има запис, с който може да докаже това.

В Ислямската религиозна общност все така отказват да коментират и вместо открито да разговарят за проблема, който е очевиден, посочва "Утрински весник", в общността се опитват да омаловажат значението на радикалните ислямисти. Поради страх или някаква друга причина, никой не иска да говори, отбелязва изданието.


Тагове:   битка,   скопие,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1647341
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930