Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2010 19:56 - Трактора бил цаца, но остава в ареста, опасен е
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 854 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Софийският апелативен съд остави в ареста Алексей Петров – Трактора и Марчело Джотолов. Магистратите сметнаха, че има доказателства за извършените от тях престъпления. Няма опасност двамата да се укрият, но има вероятност да извършат ново престъпление.
Мнението си съдебният състав мотивира с факта, че прокуратурата твърди, че престъпленията са извършени в период от над 10 г. Съдът сащо сметна, че на този етап обвинението не е необходимо да дават цялата си мощ при излагане на конкретика за самия предмет на престъпленията.

Апелативните съдии отчетоха грешка относно описание на секретната справка, която е огласена, като в обвинението е записано, че е създадена на такава дата, която все още не е настъпила. Съдът още не се съгласи с мнението на адвокатите на Трактора, че са разпитани малък брой свидетели.

След решението на съда адвокатите на Петров съжалиха, че част от свидетелите преди време са говорели различни неща от това, което твърдят сега пред прокурорите. “Ние нямаме разследващи функции за да достигнем до тях, за да направим някакво разслеване. За това протестирахем срещу бавните действия на прокурорите”, каза адвокат Васил Василев. Той е категоричен, че няма никаква информация да се оказва какъвто и да е натиск по това дело. Защитата изтъкна факта, че преди време прокурорите са излизали със становища, че за същите действия нямало престъпления. Те призоваха, главния прокурор Борис Влечев да направи проверка и да уточни, кои обвинители не са си свършили работата и евентуално да бъдат привлечени като съпричасни към престъплението.

“Това което виждате по делото “Октопод” са кадри от българския филм “Кит”, каза адвокат Василев. Според него била хваната цаца, която я превръщали на кит. На въпрос на журналисти дали е възможно да се иска ново изменение на мярката на октоподите, адвокатът му отвърна: “ Нещата се променят, не можем да кажем, че няма да искаме”.

Преди това по време на заседанието стана ясно, че според прокурора по делото срещу Алексей Петров, бившата барета не е имал поставени задачи като служител на ДАНС да се бори с организираната престъпност. Това става ясно за обвинителите от разпита на Атанас Атанасов и Иван Дражков, които в свидетелските си показания са съобщили този факт.
Прокурори са помагали на Алексей Петров, който е обвинен в 4 престъпления, пише в обвинителния акт, който беше прочетен от адвокатите му в съдебна зала. Защитниците на Трактора нарекоха забавни трите тома с документи, внесени в съда. Според бившата барета единствената причина за ареста му е задържането на високия рейтинг на премиера.

Всичко това стана ясно в съдебната зала днес по време на искането за по-лека мярка пред Софийския апелативен съд. Според обвинителите Петров е имал срещи с Никола Филчев, нещо което в последствие беше отречено от обвиняемия, който каза, че през този период изобщо не е общувал с бившия главен прокурор. В началото на заседанието един от адвокатите на Трактора Ина Лулчева направи анализ, в който каза, че в рамките на един месец са разпитани само девет души, а разпитът на всеки един от тях е отнел едва около 1 час средно. Тя изказа мнение, че властите не са положили усилия, като определи работата на прокурорите като бездействие.

Днес в съдебната зала Алексей Петров се яви без патерици, а в основата на искането за промяна на мярката, защитниците изложиха нездравословното му състояние и несериозната работа на обвинителите. Според Лулчева 3-те тома, внесени срещу бившия агент от ДАНС, имали по-скоро забавен характер. Тя изтъкна, че на прокурорите по това дело е била издадена заповед да не се натоварват с други случаи, но въпреки това, те не проявили нужната активност. В съдебната зала стана ясно, че Алексей Петров е опрял пистолет в свидетелката Цветелина Станкова. Друг свидетел, Шотев, казал пред прокурорите, че се страхува от Алексей Петров, защото имал връзка с всички силови групировки.

Основният свидетел срещу Трактора Георги Цветанов пък получил 2 шамара от Алексей Петров, защото не го слушал по отношение на прехвърлянето на имуществото си. Пред съда обвиняемият каза, че се опитал да го вкара в един перспективен бизнес. Той допълни, че е бил арестуван по унизителен и брутално жесток начин заради една секретна справка на ДАНС, която в последствие е отхвърлена по делото. Той изрази задоволство, че преди ареста си е успял да информира обществото, че се работи срещу него. Обвиняемият беше категоричен, че свидетелите дават манипулирани показания.

Трактора изрази недоволство, че всичко се прави публично срещу него, без да може той самият да се защити. „От нищо не се срамувам, даже се гордея.”, каза пред Темида бившият агент под прикритие. Той беше категоричен, че винаги е искал да работи срещу силовите структури. „По времето на СИК и ВИС 2 аз бях от другата страна на бариерата.”, каза той. Алексей Петров беше категоричен в речта си пред съда, че назначаването му в ДАНС е било награда за него. По думите му в агенцията все още се пазят и научните му разработки. „По никакъв начин не съм изнасял информация от ДАНС”, добави още Трактора. „Два месеца след ареста ми става ясно, че организирана престъпна група няма.”, каза пред съда Петров, който поиска по-лека мярка. В опита си да умилостиви съдебния състав, бившата барета каза: „Едва ли има други граждани, така контролирани и проверявани, както мен през последните 10 години.” В началото на съдебното заседание стана спречкване между фотографи, оператори и съдебни полицаи при опита на журналистите да се доближат до обвиняемите. В тълпата и блъсканицата на земята паднаха няколко микрофона, камери и друга техника.

Пред съда другият обвиняем Марчело Джотолов отрече да е бил подставено лице на Алексей Петров в таксиметровата фирма „С-експрес”. Той беше категоричен, че фирмата му нямала функции да се занимава с охранителна дейност. Съществувала друга компания, която била сходна по име до неговата, от където идвало объркването.

Джотолов каза, че с Алексей Петров се запознал на среща с американско отбранително дружество. „Това, което съм извършвал, не се нарича рекет”, поясни обвиняемият бизнесмен. Според него това е модерният метод на работа. Пред съда Джотолов изтъкна висшето си образование и това, че владее 5 езика. Той изрази безпокойство, че напоследък медийните публикации, го принизяват до нивото на уличен бандит.

В изказването си пред съда прокурорът по делото оспори твърденията на адвокатите на Трактора, че са разпитали малък брой свидетели. До този момент показания били дали над 40 души. Извършени са 80 претърсвания, назначени са експертизи, като само след последното заседание на апелативния съд на 18-ти февруари са разпитани 15 нови свидетели. Съдът се оттегли за размисъл, какво решение да вземе. Преди да бъде решена мярката на Алексей Петров пред съдебната зала се появи журналистката Кристина Патрашкова. Припомняме ви, че се появиха съмнения, според които Трактора е давал секретна информация на в. "Галерия", чийто главен редактор е именно Патрашкова.




Тагове:   Остава,   цаца,   опасен,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1648782
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930