Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2010 17:59 - Гигантски мехури над и под центъра на Млечния път
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 509 Коментари: 0 Гласове:
0




image

Космическият гама-телескоп Fermi откри гигантски „мехури“, разположени точно над и под центъра на Млечния път. Произходът им е неясен, но учените смятат, че те може да са „изхвърлени“ от свръхмасивна черна дупка, съобщава пресслужбата на НАСА, цитирана от РИА Новости.

„Видяхме два излъчващи в гама-диапазона мехура, които се простират на 25 000 светлинни години на юг и на север от центъра на галактиката. Не знаем природата и произхода им“, казва Дъг Финкбейнер от Харвард-Смитсонския център по астрофизика, чието откритие са образуванията.

Мехурите се простират нагоре и надолу почти на половината видимо небе – от съзвездието Дева до съзвездието Жерав, на 50 градуса на север и на юг, имат ширина около 40 градуса и възраст милиони години.

В статия на учените, дадена за публикация в Astrophysical Journal, гама-излъчването на тези мехури има по-голяма енергия от излъчването на други области на галактиката и общия гама-фон. Краищата им също са очертани доста ясно. Кратко видео от НАСА можете да видите тук.

Други астрономи, провеждащи наблюдения в гама-диапазона, не са видели тези гигантски структури заради „дима“ – гама-излъчване на частици, движещи се със скорост, близка до скоростта на светлината и взаимодействащи с междузвездния газ.

Финкбейнер и колегите му анализирали данните от единия от инструментите на Fermi – телескопа LAT (Large Area Telescope). С помощта на математически модел те успели да „изчистят“ картината на нашата галактика от „шума“ и да открият тези гигантски структури, наречени от тях „мехурите на Ферми“.

„Предполагаме, че тези галактически гама-мехури най-вероятно са възникнали в резултат на „инжектиране“ на енергия в центъра на галактиката, например в резултат на акреция на вещество в централната черна дупка“, се казва в статията.

В много други галактики астрономите виждат гигантски струи – джети – насочени нагоре и надолу от центъра на звездната система. Тези изхвърляния са свързани с взривни процеси във веществото, протичащи в централната черна дупка.

Мехурите са могли да възникнат и в резултат на интензивен процес по звездообразуване в централната част на галактиката, пораждащо многобройни звездни купове.

Някои намеци за съществуването на тези гигантски мехури са присъствали в данните на други апарати, например германския спътник „Рентген“ и апарата WMAP на НАСА.

Fermi Gamma-ray Space Telescope е изведен в орбита на 11 юни 2008 г. под името GLAST и през август е преименуван в чест на физика Енрико Ферми (1901–1954), един от участниците в Манхатънския проект и основоположник на физиката на високите енергии.

Апаратът притежава два главни инструмента – телескопа LAT (Large Area Telescope), предназначен за обзор на небето в гама-диапазона, и детектора на гама-изригвания GBM (GLAST Burst Monitor).

Телескопът вече е предал на учените много нова информация, отнасяща се до еволюцията на Вселената, особено за природата на тъмната материя и гравитацията.




Тагове:   път,   млечния,   мехури,   Над,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1636753
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031