Бъдни вечер е най-важната част от коледните празници в Испания, като тогава се поднася най-изобилната вечеря в годината. Най-обичайното, което присъства в нея, е пуйката (факт е, че в миналото "pavo trufado" (пуйка, пълнена с трюфели) е било популярно ястие сред провинциалния елит, но, като цяло, е непознато за повечето хора).
Единственото правило днес е да се нахраниш добре (и вероятно по-обилно от необходимото). Омарът е много популярен, както и печеното месо (агнешко или свинско). В допълнение повечето семейства приготвят супа (най-често рибна) и обилни количества морски дарове, сирена, шунка и пастет. Вечерята започва късно – около 10, като продължава няколко часа.
Коледните десерти
Ипанските кулинарни изкушения за Коледа не могат да минат без сладкишите, приготвени от различни видове нуга, марципан и други хрупкави и неописуемо вкусни съставки.
Задължителен елемент на испанската коледна трапеза са мандарините, орехите и фурмите.
Коледен обяд или вечеря в испански ресторант
На Бъдни вечер е почти невъзможно да вечеряш в ресторант. През деня на Коледа е по-лесно, но е добре да резервираш предварително. Ако пристигаш в Испания няколко дни преди празника, първото нещо, което трябва да направиш, е да си потърсиш ресторант, в който да се нахраниш в коледния ден.