Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2010 09:14 - Нов Красьо се появи в Плевен
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 1109 Коментари: 1 Гласове:
0




image


Опит за кражба на завод за милиони чрез побои и изнудване и скандално близки връзки между бандити, магистрати и депутат изскочиха от разследване на заплахи за убийство на две прокурорки.

Антимафиоти попаднали на истински градски Октопод в Плевен, където арестуваният преди дни тартор на престъпна банда адвокат Диян Мичев бил в близки контакти с повече от 10 съдии и прокурори от цялата област, като ежедневно говорел с тях по конкретни дела, които искал да бъдат смачкани, научи "24 часа" от разследващи. Мичев дори канел в дома си някои магистрати, за да обсъждат конкретни дела, които той иска да бъдат решени в негова полза. По случая проверка вече прави Висшият съдебен съвет. По време на едногодишното разследване на цялата афера спецполицаите попаднали и на тесните връзки на задържания адвокат Мичев с депутата от РЗС Дарин Матов. Според оперативни данни на МВР народният представител стоял зад организацията за силовото отнемане на завод "Подемпласт" в с. Подем, община Долна Митрополия, като целта била да се усвоят няколко милиона евро от европейските фондове.

Злоупотребите започнали да се разкриват през пролетта на т.г., когато антимафиоти стартирали работа по заплахите и тормоза над прокурорките Диана Маркова и Искра Ганева. Сериозно изненадани, спецполицаи засекли, че за да притиска двете дами, Мичев използвал услугите не само на бандити, но и на действащи магистрати. Той държал връзка със съдии и прокурори, на които буквално разпореждал да следят собствените си колеги. Карал ги да ги следят и да му казват какво правят на всяка крачка, разказаха запознати с разследването. Според свидетелски показания в личните си разговори прокурори информирали Мичев за това какви дела се водят срещу него, по кои дела наблюдаващите прокурори са Ганева и Маркова и как се готвят те. Още по-скандално било, че тези магистрати обсъждали с Мичев и други конкретни дела, и какво би могло да бъде направено по тях, за да бъдат "смачкани" или решени, както Мичев иска. Същите тези магистрати уреждали и проблемни за Мичев взаимоотношения с други представители на правораздаването.

"Оказва се, че този адвокат е постигнал на местно ниво контактите в съдебната система, с които се прочу друг плевенчани - Красьо Черния
", коментират разследващи. Разговорите обикновено протичали така: "Виж там онзи моя човек, за когото говорихме, ако си спомняш", казвал Мичев на конкретен магистрат, който пък отговарял: "Да, проблема съм го уредил там, приказвал съм с нужния човек." "Новият плевенски лобист" говорил с магистрати не само за свои дела а и уреждал съдебни проблеми на негови хора, твърдят разследващи.

Има оперативни данни, че се е обаждал за поне 6 различни производства и дела, на различен етап от разследването, които е искал да бъдат "смачкани"
. Делата били за кражби, палежи, изнудване, отнемане на имущество и други престъпления. Чрез близките си познати в прокуратурата Мичев уреждал и поръчково да се образуват дела или преписки срещу хора, с които има бизнес отношения, или полицаи, които го проверяват, сочат още материалите по разследването.

По един от документираните случаи "лобистът" канил конкретен прокурор в дома си, за да обсъдят, какво ще се прави по задържането на група роми, прибрани за джебчийство, на които арестуваният плевенчанин е адвокат. Основната цел на бандата на Мичев обаче била заграбването на завода "Подемпласт", смятат спецполицаите. Според събраните данни депутатът от РЗС играел ключова роля в тази престъпна дейност на Мичев, защото той гарантирал, че ще уреди милионите европари, разкриват разследващите. Мичев се занимава с буквалното разграбване и кражби на машини и голяма част от оборудването на стопанското предприятие в с. Подем. Потърпевшите от тази кражба били двамата собственици на "Подемпласт" Симеон Пачов и Радослав Атанасов.

"Имаме оперативни данни, че със знанието на депутата тези хора са били бити, тормозени и ужасени до такава степен, че дори не са се оплакали в полицията, а това престъпление е засечено, докато се разследва тормозът над двете прокурорки.", разказват още разследващите. Най-често заплахите към управителите били от името на депутата от РЗС Дарин Матов и местен кмет. Мичев и хората му твърдели, че чрез тези политици на местно и централно ниво всичко вече е уредено. Сериозно тормозени били и още няколко по-дребни акционери в предприятието. Според данни на разследващите в разграбването на завода участвала цяла групичка от хора, приближени на Диян Мичев. Адвокатът организира тези хора чрез измама, заплахи, фалшиви документи и с изключително физическо насилие да придобият контрол над "Подемпласт", е записано в материалите по случая.

Основната цел на бандата всъщност са земята и мястото на предприятието "Подемпласт". Планът бил на това място да се изгради завод за преработка на отпадъци, чрез който да се получат няколко милиона евро от европейските фондове. При една от срещите на организаторите на кражбата на завода в дома на Мичев народният избраник Дарин Матов заявил, че контролира няколко милиона евро от европейските фондове, които трябва да бъдат предназначени за предприятие за преработка на отпадъци. По време на полицейското разследване е установено още, че арестуваният адвокат е поел ангажимент към Дарин Матов и неговиятсътрудник Борислав Монов да събере 400 подписа, предимно от ромските квартали, в защита на изграждането на завод за боклук. Целта била да да може по-лесно да се направи т.нар. ОВОЗ.


Тагове:   Плевен,   нов,


Гласувай:
0



1. sande - какви е деца раждала, раждала ражда и днеска ...
22.11.2010 10:10
Остап Бендер е жив и вечен!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1648932
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930