Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2010 08:44 - Страшен грип ни удря по Нова година
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 710 Коментари: 0 Гласове:
0




image

Страшен грип ще ни удари по Нова година. Щамът AH3N2 “Пърт“ е нов и покосява предимно възрастните хора и децата, предупредиха епидемиолози вчера, пише Монитор.

Този сезон, за разлика от други, е напълно възможно епидемията да пламне още в началото на януари вместо през февруари, тъй като миналата година тя ни прескочи, обясни националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. По Коледа обаче не очакваме повишена заболеваемост, тъй като това е семеен празник и хората го отбелязват в тесен семеен кръг. В първите дни след Нова година случаите на заразени ще бъдат значително повече, обясни проф. Кожухарова.

Според експерти от Световната здравна организация, след като епидемията ни е прескочила миналата година, сега се очаква тя да бъде по-страшна. Основната причина по мнението на специалистите е, че през последните две години, когато грипната вълна не е шествала поголовно в България, организмът ни е загубил естественият си имунитет към него.

Новият щам AH3N2 “Пърт“ заменя познатия ни досега „Брисбейн“.

Този вирус засяга главно възрастните хора, тъй като имунната им система е доста отслабнала, както и децата, но в по-малка степен, предупреждават и от Световната здравна организация. Като рискови групи експертите й посочват още хората с кардиологични проблеми, хипертониците, както и засегнатите от белодробни хронични заболявания като туберкулоза и астма, и диабетиците.

Тези рискови групи са най-заплашени, сред тях се очаква не само заболеваемостта да е най-висока, но и да се увеличи значително смъртността от тази група.

Към момента нямаме изолирани грипни вируси, но пък има завишаване на острите респираторни заболявания и такива, причинени от аденовируси, наподобяващи грипните, обясни проф. Мира Кожухарова. Един от тях - RS-вируса, води до пневмонии, ако не се лекува навреме. Към него са по-податливи децата, обясни епидемиоложката и подчерта, че упоритата суха кашлица, общата отпадналост и повишената температура са особено характерни за него. Те обаче не са смъртоносни, но могат да изкарат човека от строя за 10-14 дни.

От Световната здравна организация уверяват, че пандемия от вируса „Пърт“ няма да има, тъй като за нея трябва да има напълно нов вирус, а в този има остатъци от щамове, които вече са шествали по земното кълбо. Смъртността от „Пърт“ също се очаква да е обичайната – 0,2-0,4 на сто в световен мащаб. Всяка година в САЩ от усложненията на сезонен грип, независимо от щама му, от усложнения, свързани с него умират 30 000 души. У нас тази цифра е не повече от 50 души годишно.




Тагове:   нова,   грип,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1647465
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930