Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2010 17:17 - Най-странните зависимости на човека
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 605 Коментари: 0 Гласове:
0




  image


Какво понякога води до превръщането на невинното пристрастие в маниакална зависимост науката все още не е установила със сигурност. Въпросителните остават много. Защо например дори едно толкова полезно занимание като четенето на книги също може да се превърне в мания, способна да съсипе нечий живот!? Какво остава тогава за тежките зависимости – от лекарствата например.

Група американски психолози, цитирани от изданието Psychology Today, са се опитали да съставят любопитна статистика – на най-странните зависимости, които се срещат при човека:

1. Зависимост от четене

Психиатрите смятат, че все по-често се сблъскват с един от най-странните проблеми – нездравословната любов към четенето. Тази склонност може да доведе до заболявания на вътрешното ухо, в резултат на които човек изгубва способността си да се концентрира, у него се появява тревога, безпричинен страх и дори фобии. Зависимите от четенето хора престават да спят нормално, тъй като искат да прекарат с книгата цялото си време. Много от тях дори напускат работа.

2. Зависимост от загар

Въпреки противоречивите напоследък мнения, мнозина все още намират бронзовият тен за безусловно красив. Може и да е такъв, но когато е с мярка. Танорексията е т.нар. зависимост от загара. Натрапчивата потребност да стоиш на слънце за да почернееш води до това, че хората харчат всичките си пари за солариуми. От тази зависимост най-често страдат младите жени. За тях обаче последствията от прекомерното увлечение по “изкуственото слънце” са също толкова вредни колкото и за всички останали

3. Зависимост от лекарства

Известно е, че много от децата не обичат да бъдат лекуват и всячески се стараят да избегнат лекарствата. При възрастните въпросът стои по друг начин – някои от тях дотолкова свикват с лекарствата, че ги използват дори когато няма нужда.

4. Зависимост от музика

Някои хора слушат музика по цял ден – у дома, на улицата, на работа, в магазина... Такава мания бързо започва да пречи на нормалния начин на живот – както в работата, така и в личния живот.

5. Зависимост от сладолед

Едва ли ще се намерят много хора, които да кажат, че не обичат сладолед. Едни обичат сметанов, други - плодов, а трети... просто много сладолед. Има такива, които могат да изяждат практически неограничено количество. Тази аномалия след няколко години (4-5) води до явни признаци на анемия – заболяване, характеризиращо се с намаляване на еритроцитите и понижаване съдържанието на хемоглобин в кръвта.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1644553
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930