Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2010 10:48 - Празничната трапеза днес
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 1758 Коментари: 0 Гласове:
2




  image


Празничната трапеза на Нова година трябва да е много богата, каквато е и тази на Бъдни вечер, но да се различава с блажните ястия. Това каза Иглика Мишкова – етнолог и уредник в Националния етнографски музей при БАН.

Нова година е следващият по важност зимен празник. Нарича се още Сурва, Василица или Васильовден, в различни региони на страната е известен под различно наименование.

"Това е един празник, свързан отново с повратен момент в природата. Всичко това определя и богатството на цялата празнична обредност. Голямата близост на тази обредност с коледната дава основание да се счита като един коледно-новогодишен обреден цикъл при българите”, посочи Мишкова. Според нея обичаите и всички обреди около Нова година може да се групират в няколко основни групи – обредната трапеза срещу празника, сурвакането и познатите ни дружини от маскирани лица. Това, което обединява новогодишните обреди, е специалната обредна трапеза, предаде Фокус.

"След като постите са приключили, едно от задължителните ястия е варената свинска глава или пълнена кокошка, петел, пуйка”, обясни Мишкова. По думите й – един от изключително важните елементи на трапезата е хлябът. Той има кръгла форма, символиката на кръга е ясна – това е безкрайното, съвършеното, цикличното. Хлябът е украсен с различни стилизирани изображения. В различни региони на страната в този хляб се слага пара, други прибавят различни дрянови клончета.

Другите храни на трапезата са същите, като на Бъдни вечер. Добре е да се сложат жито и орехи. Задължително вечерята се прекадява, защото това е втората кадена вечеря след Коледната. В новогодишната вечер хлябът се разчупва, гадае се за късметите.

"Като всяка една подобна трапеза, свързана с някакъв повратен момент в природата, отново се извършват различни гадания. Това са предсказания за времето, за реколтата, за бъдещия живот на всеки член от семейството. В някои краища на страната очакват да разберат кой ще бъде човекът, който ще кисне на вечерята, като на кисналия се дава първият приплод от домашните животни. В много райони в огъня се хвърлят дрянови пъпки, а понякога и житни зърна и се наричат за всеки член от семейството. По това дали пъпките ще пукат или ще подскачат, се гадае за здраве и за живот", каза още Мишкова. Тя обясни, че с първата хапка от трапезата се гадае за задомяване. А в много региони от страната неженените членове на фамилията – и момците, и момите всъщност са слагали първия залък от хляба под възглавницата и се е смятало, че този, който сънуват, ще е техният бъдещ жених.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1636728
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031