Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2011 10:04 - Бивш шеф на парламент и генерал искат да са консули
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 547 Коментари: 0 Гласове:
0



  image



Александър Йорданов е кандидатствал за Санкт Петербург; двама мастити български посланици са подали документи за консулски служители.

Бившият председател на Народното събрание Александър Йорданов, който има в биографията си и посланически мандати в пет държави, може да се окаже най-високопоставеният български държавник, който ще бие визите на руските граждани в Санкт Петербург.
Кандидатирах се, защото смятам, че отговарям на всички условия, коментира вчера самият Йорданов. В целия списък от общо 122-ма явили се на конкурса за генерални консули има още няколко имена с тежки биографии, но не колкото неговата. Сред подалите документи излизат един бригаден генерал, двама бивши зам.-министри - на икономиката и финансите, царска депутатка, началник от Гражданска защита (сега в СЕМ), кметове и общинари, специалист по самолетни двигатели, хора от бизнеса и неправителствения сектор, доста юристи, единият, от които дори обявен в масонски списък. Много от кандидатите са посочили повече от едно място. Има и такива, които участват за почти всички места, обявени от министерството. Като например Ирина Репуц - дъщеря на шефа на Съюза на командосите в България Юлий Абаджиев.

Александър Йорданов е кандидатствал само за Санкт Петербург, уточниха от комисията във Външно. По същия начин единствено за там е проявил желание и бившият командир на Втора зенитно-ракетна бригада ген. Йохан Петков. До 2008 г. той беше военен аташе в посолството ни в Москва.

Двама мастити български посланици също са решили да слязат надолу в кариерната стълбица на развитието си и да подадат документи за консулски служители. Единият е посланикът ни в САЩ Лъчезар Петков, който бе върнат предсрочно от министър Румяна Желева заради скандала с изхвърлените бюлетини. Освен с външната министърка тогава Петков имаше проблем и с Националната разузнавателна служба, след като обяви, че виновен за липсата на изборните книжа е охранителят на посолството, който бил служител на НРС. Стигна се и до конфузната ситуация екипът на посолството ни в САЩ да гони боклукчийския камион до сметищата на Вашингтон в опит да спаси чувала с бюлетините. Заради всичко това Петков бе отзован, въпреки че по време на инцидента бе в отпуск. Сега бившият посланик в САЩ е подал документи за генерален консул в Чикаго, Лос Анджелис и Торонто.

Петър Андонов, който бе посланик в Япония и Филипините и председател на Асоциацията за външна политика, е кандидатствал за генерален консул в Шанхай.
Тази дестинация наред с консулството в Одрин е най-малко желана от кандидатите. И за двете места са се записали по 20 души, но реално на изискванията отговарят само документите на няколко от тях. Мнозина имат пропуски в набора книжа, с който кандидатстват, и това може да се окаже пречка към по-нататъшното им класиране, казаха от Външно. На практика повече от половината кандидати ще отпаднат, след като не са представили нужните сертификати, доказващи владеенето на втори език. Има и такива, които са се отнесли несериозно към т.нар. бележка от лудницата - удостоверение от психиатрично заведение, че не страдат от хронични психични разстройства и заболявания. На 18 февруари - в края на тази работна седмица, МВнР трябва да обяви имената на тези, които се класират за следващия кръг. Те ще бъдат поканени на интервю още идната седмица. (24 часа)



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1647694
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930