Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2011 22:09 - Турски филм разказва за скритото християнство
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 6372 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.02.2011 22:11



image


Турският филм "Yuregine Sor" ("Попитай сърцето си"), чиято премиера беше миналата година, повдига темата за един феномен от живота в Османската империя, за който се говори малко - криптохристиянството.

Криптохристиянство всъщност означава "скрито християнство". На практика това е положение, в което човек изповядва външно друга религия, но тайно си остава християнин. Характерно е и за страни и периоди, през които християнството не е било официално призната или религия, самите последователи са били преследвани, а слагането на християнски символи - забранено от управляващите.

Във филма се разказва за любовта между мюсюлманка и "скрит" християнин, а действието се развива преди около 100 години, в едно село в черноморския край.

imageimageimage

Лентата пресъздава начина, по който официално "скритите християни" изпълняват предписанията на Корана, но неофициално, в домашна среда, продължават да се придържат към християнските празници, обреди и обичаи.

Принципно, това тайно изповядване на християнството се е преследвало както от османските власти, така и от църковните институции — никоя религиозна догматика не допуска двуверие, всички държат на своята „чистота“. В случая с православната църква обаче, заклеймяването на тази практика не е било толкова строго, защото в много случаи криптохристиянството е била единствената възможност за нормален живот на балканските народи.

"Скритото християнство" е било най-разпространениа практика именно в периода на робството на Балканите. По нашите земи криптохристияни са били някои от българите-мохамедани, които тайно са изписвали по дрехите и накитите си символите на своята вяра - в случая кръста.

В периода на османското владичество скритото християнство получава разпространение сред всички балкански народи. По същество то означава „запазване на християнската вяра зад ислямска фасада”, при което „дадено лице или групи лица изповядват две религии: едната публично, а другата тайно, в семейна среда”. Приели исляма в резултат на пряка или косвена принуда, някои от новите мюсюлмани, получили вече известни данъчни облекчения и спасили се от униженията и притесненията на религиозната дискриминация, продължават тайно да изповядват християнската религия, да почитат християнските светци и честват християнските празници, да кръщават децата си и да погребват мъртъвците си според християнския ритуал. Понякога криптохристиянството се превръща в начин за самосъхранение и норма за поведение на населението от цели села и райони, като се оказва толкова по-устойчиво, колкото по-многолюдна, по-еднородна и по-изолирана от действително мюсюлманската е средата, в която вирее.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1640373
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031