Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2011 12:58 - Българи произвеждат цигари менте в Полша
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 824 Коментари: 0 Гласове:
0



  image


16 българи са били арестувани в местност край Варшава при акция на полските гранични служби, докато произвеждали нелегално цигари в супермодерна тайна фабрика.
Българите са били част от 20-членна банда, заедно с тях са задържани и четирима поляци, съобщи за “Монитор” капитан Юстина Шмид-Гжех, говорител на главния комендант на Гранична стража. 

Арестите са били извършени още на 25 февруари, но бяха оповестени едва вчера, тъй като прокуратурата работи по случая и не било изключено да има нови задържани. На всички вече е наложена мярка за неотклонение
тримесечен предварителен арест допълни капитан Шмид-Гжех. Варшавската окръжна прокуратура вече им е повдигнала обвинение за участие в организирана престъпна група, съобщи говорителката на обвинението Моника Левандовска.

Акцията е била реализирана от две поделения на Граничната стража с участието на 50 полицаи. Бандата се занимавала с нелегално производство на цигари от различни марки, а експерти оценили фабриката като много модерна. Вътре имало две производствени линии и една за опаковка на тютюневи изделия и складове. Полските гранични власти предполагат, че цялото оборудване и консумативите за производството на цигари са били внесени от чужбина.

Технологията била много модерна – най-добрата, достъпна в Полша, а според първоначалните данни от разследването някои от организаторите на производството били минали специално обучение за технологичните процеси и организацията извън страната и всичко вървяло на високо професионално ниво. Върху част от цигарените опаковки имало надписи на английски, което предполага, че нелегалното производство е било приготвено както за местна консумация, така и за пласиране на Запад.

По-голямата част от цигарите били фалшиво Marlboro, но имало още Vogue, Slim и други популярни марки. Бандата имала строга йерархия, на върха й стояли поляци, а логистиката се осигурявала от българи, които имали установени контакти извън Полша. Членовете на бандата се занимавали не само с производство, но и с пласмент на стоката. Чужденците
живеели в помощни помещения в самата фабрика

При арестите всичко било подготвено за максимална изненада на групата и когато 50 граничари нахлули в района на производството, всички били неутрализирани, без да успеят да окажат съпротива, в момент, в който линиите работели с пълна пара. В складовете служителите на Граничната стража открили 14,5 тона рязан тютюн и около 100 хиляди кутии цигари. Стойността на “плячката”, се оценява на 2,9 милиона злоти (приблизително милион и половина лева), а за да бъде изнесена в гранични складове, трябвало да бъде натоварена в пет тира. При реализация на място задържаните количества щяха да ощипят полския бюджет с около 8,6 милиона злоти (4,2 млн. лева) от неплатени акцизи и данъци, съобщи кап. Шмид-Гжех.

Граничарите попаднали на любопитен детайл. При обиск на задържаните се оказало, че имат в джобовете истински цигари с полски бандероли за собствена консумация. Вероятно тези от нелегалното производство не са им били по вкуса, предполага Шмид-Гжех. (Монитор)



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1636656
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031