Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2011 09:16 - Глоба за доктора, ако отпрати спешен пациент
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 1155 Коментари: 0 Гласове:
0



  image



Край на прехвърлянето от линейка в линейка. Карат болния до най-подходящата клиника.

Лекарите от Бърза помощ и спешните отделения на болниците ще отнасят солидни глоби, ако откажат помощ на пациент или не пожелаят да го приемат в лечебното заведение.
Тези мерки са залегнали в инструкциите на концепцията на спешната помощ, която Министерството на здравеопазването подготвя в момента. Санкции обаче ще има и за техните директори, като преди това те ще дават и писмени обяснения. Наказанията ще се налагат от регионалните здравни инспекции, които ще заработят на мястото на РИОКОЗ и районните центрове по здравеопазване от 1 април. Те ще приемат и писмените обяснения.

В момента се уточнява размерът на самите глоби. Занапред линейките ще возят болния, докато намерят най-подходящата за състоянието и заболяването му болница. Сега те нямат такова задължение, а го оставят в най-близката до мястото му на живеене. Това означава, че пациент, който не е в прединфарктно или инфарктно състояние, но е с обострено към момента кардиологично заболяване няма да бъде стоварван в спешното отделение на общинската лечебница. Той ще трябва да бъде закарван до кардиологичната клиника на областната болница или до специализирано лечебно заведение, независимо колко далече е то. Сега линейките не си дават труд да возят пациенти от една област в друга освен при извънредни случаи като катастрофи и аварии. Прекратява се и практиката да се прехвърля болния от една линейка в друга, когато се превозват на далечни разстояния. Досега на много места филиалите на Бърза помощ си предаваха болните като пощенски пратки на границата между двата района, за да пестят гориво. Ако в даден филиал екипът е само един и той превозва пациент на дълъг маршрут, ще се вика екип от съседния, за да не остане населението без спешен доктор. С пристигането на линейката при болния лекарите ще искат на място той да подписва декларация за т. нар. информирано съгласие. Ако той не е в състояние, тя ще се подписва от неговите близки. Сега това се прави в болниците. Предвижда се, ако болницата, в която той е закаран, няма квалифициран персонал за неговото заболяване, дежурният екип да се допита до националния консултант по съответната специалност. (Монитор)



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1635497
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031