Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2010 10:22 - Великденски обичаи по света
Автор: annews Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1582 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.04.2010 14:16



image


Великден е празникът, почитан по цял свят, пише КРОСС. Кой и как го празнува?

Австралия: За разлика от Германия, в Австралия зайците не са сред любимите великденски животни, защото унищожават реколтата. Точно заради това великденските яйца се носят от торбестото животинче билби, което има голям нос и дълги уши. Много производители на шоколад предлагат продуктите си под формата на билби.

Великобритания: На Разпети петък във Великобритания ядат "cross buns". Това са хлебчета със стафиди, на които е нарисуван кръст. На Великден търкалят по склоновете боядисани яйца. Победител е онзи, чието яйце най-бързо стигне до долу.

Германия:
Германците пък търсят скрити великденски яйца из градината и ядат шоколадови зайчета. От векове те палят и великденски огньове. Етнографите са на мнение, че това са не само езически, но и християнски обичаи, защото се смята, че огънят ще донесе нова сила за живот и ще прогони зимата. Той обаче е и символ на радостта от възкръсването на Христос, който е известен още с прозвището "Светлината на света". Някои смятат, че огънят припомня и за изгарянето на Юда в ада, задето е предал Христос на римляните.

Гърция: През Страстната седмица в гръцките църкви се отслужват продължителни литургии. В полунощ в събота свещеникът оповестява: "Христос воскресе." "Воистина воскресе", отговарят вярващите. Запалват и голям огън. В неделя празнуват. На този ден гърците пекат агне и пият червено вино, към агнешкото се сервират и така наречените "кокореци" - с други думи, дреболиите.

Франция: В Париж произвеждат традиционни шоколадови камбанки, които се правят на ръка. На пазара се предлагат и други скъпи шоколадови фигури. Има и великденски зайчета. На Разпети петък в Бретан се садят теменужки, цветята на гръцката богиня Персефона.

Италия:
В много италиански села се разиграват страданията Христови, провеждат се и великденски процесии. В магазините се продават огромни шоколадови яйца, пълни с изненади и увити в ярка гланцова хартия. Един от специалитетите е сладкиш във формата на гълъб, наречен "Colomba Pasquale". На Велики понеделник за закуска по изключение се яде и салам, баница с плънка, известна като "torta rustica" и се пие вермут.

Испания: В Испания Великден се отбелязва с многобройни процесии на религиозните ордени. Често участниците са с качулки, за да напомнят сцени от инквизицията. Огромни фигури на Исус и на светците се разнасят из градове и села. Някои каещи се християни дори влачат железни вериги.

Русия: Православната служба в Русия започва с процесия, при която вярващите обикалят църквата, носейки свещи. В нощта на Великден московското метро работи до по-късно, за да може всички да се приберат след дългата среднощна литургия. След строгите пости идва времето на питателните пироги и куличи.

САЩ: На Великден в САЩ се организират шествия. Най-големите са в Ню Йорк. В Белия Дом малките посетители могат да търсят скрити великденски яйца и да ги търкалят из градината. Накрая американският президент подарява на всички дървени великденски яйца, подписани от него и от първата дама.

Унгария: В Унгария мъжете напръскват жените от семейния и приятелски кръг с парфюм. Този обичай вероятно има връзка с плодородието. После дамите ги черпят с яйца, сладкиши и алкохол.

Филипините: Всяка година на Разпети петък на Филипините млади мъже разиграват разпъването Христово. Те изнасят дървените кръстове до върха на различни хълмове, а после тях самите ги приковават с 5-сантиметрови гвоздеи за ръцете и краката към кръста. Младежите възприемат това като вид изкупление, а католическата църква е категорично против тази традиция.

Южна Африка: Великденски специалитет в Южна Африка са благоуханните сладкиши "Hot Cross Buns" с кръстчета от захар. Вероятно става дума за стара британска традиция, зародила се по времето на кръстоносците.




Тагове:   обичаи,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1639800
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031