Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2010 11:13 - Мургина опрощавала данъци по телефона
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 377 Коментари: 0 Гласове:
0




image



Бившата директорка на Националната агенция по приходите Мария Мургина отива на съд с 4 обвинения. В събраните материали обаче няма доказателства за източено ДДС, както и за афери на фирмите на мъжа, с когото живее - Владислав Христов, уточниха от прокуратурата вчера.

За разлика от разследването срещу бившия социален министър Емилия Масларова и ексвоенен номер 1 Николай Цонев, от Софийската градска прокуратура вчера не пожелаха да уточнят нито конкретиката на обвиненията, нито щетата, която Мургина е нанесла на държавата. Две от тях са за престъпления по служба, едно е за оказване на принуда, а четвъртото е за невярно попълнена декларация за имотното състояние. Заради тези обвинения Мургина е заплашена със затвор до 10 години, показа справка в Наказателния кодекс.

"Смятам, че сме си свършили работата. Обвинителният акт от вчера е в съда, затова не искам да коментирам. От него става ясно, че има нанесена значителна щета на бюджета", уточни вчера наблюдаващата прокурорка по делото Маргарита Немска.

По делото са разпитани над 40 свидетели, част от тях са данъчни служители. Не е ясно обаче колко от тях ще бъдат призовани от прокуратурата да свидетелстват в съда.

"Това са смешни обвинения. Според мен вместо затвор Мургина ще получи една голяма оправдателна присъда", коментира вчера един от тримата адвокати на бившия данъчен номер 1 Петър Китанов.

Той уточни, че сред обвиненията не присъстват нито обвиненията за милиарди източено ДДС, нито пък делата на мъжа, с когото Мургина живее на съпружески начала.

Според първоначалните сигнали, постъпили в МВР, Мария Мургина опънала чадър над 6 фирми на близкия си приятел Владислав Христов. Ревизии от 2003-2004 г., в които са проверявани фирмите на Христов за стари периоди, били "покривани с нейно съдействие като зам.-директор на НАП", твърдят данъчни.

Според данните през 1998-1999 г. били изплатени комисиони за стотици хиляди германски марки по сделки, в които контрагенти са български и офшорни компании. Само малка част от парите са преведени директно към техния действителен получател в България. Българските дружества превеждали на кипърските офшорки суми за предоставени услуги. След това офшорките пък връщали сумите обратно на българските фирми като чисти от данъци "заеми".

Общата стойност на трансферите е за над 210 000 германски марки. Участници в аферата били българската фирма "Рокон" и кипърската офшорка "Аркс Трейдинг", собственост на Владислав Христов. На практика фирмите сключвали сделки сами със себе си и така ощетявали държавата със стотици хиляди левове. Нищо от това обаче не присъства в обвинителния акт срещу Мургина, категоричен е адвокатът й Петър Китанов.

Според запознати едното обвинение за престъпление по служба е за устно указание на Мургина, дадено на служител от офис "Големи данъкоплатци" в НАП. Чрез него фирмата "Плевен 1999" за производство на мъжка и дамска конфекция е спестила плащането на 1,32 млн. лв. данъци.

Съдружниците в "Плевен 1999" са трима - французинът Жан Рамос, Петър Георгиев и Пламен Георгиев.

Второто обвинение е за оказван натиск и принуда върху бившата шефка на данъчното подразделение в Силистра Милена Цолчовска. Тя твърди, че многократно е била заплашвана с уволнение, докато местен деребей е укривал ДДС за около 1 млн. лв. Бизнесменът Гюнай Сефер преместил седалището на фирмата си от Силистра в София.

Разследването на данъчните в крайдунавския град разкрило, че стари фирми на бизнесмена са натрупали големи задължения, които впоследствие са прехвърлени на други лица. Продадените фирми и съответно тези, на които са прехвърлени, са фантоми. Въпреки всичко Мургина и инспекторатът не предприели нищо, за да пресекат измамната схема.

Третото обвинение срещу Мургина е, че е декларирала парцел от 517 квадрата в Созопол като земеделска земя, макар теренът да е бил урегулиран и съответно с много по-висока цена.

Другото обвинение е за спестяване на дълговете към хазната на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев.

Източник: в. Стандарт





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1649435
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930