Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2010 11:31 - Топ 7 на подправките с лечебно действие
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 529 Коментари: 0 Гласове:
0




image



Още древните хора са използвали билките за лечение на различни заболявания - от простуди и храносмилателни проблеми до зачеване и депресия. Растенията, които съвременните хора употребяваме като подправки за различни ястия, имат невероятни лечебни свойства.

Розмарин

В китайската традиционна медицина от хилядолетия розмаринът се използва като тоник за мозъка. Той съдържа летливи масла, които стимулират мозъчната дейност и изострят ума. Установено, че една от съставките в тази билка - синеол, засилва способността на плъховете да се ориентират в лабиринтите. Освен това розмаринът помага и на храносмилането, укрепва имунната система ит.н. Човек може да го пие като чай, да го добавя към супи, салати и пилешки ястия.

Mента

Ментата стимулира отделянето на полезни стомашни сокове, успокоява паренето в стомаха, спазмите в червата и премахва газовете. Освен това тази билка е богата на антиоксиданти и поддържа зрението добро. Тя прочиства черния дроб и целия организъм от вредните токсини. Лекарите препоръчват при проблеми с храносмилане, човек да изпие чаша ментов чай половин час след хранене.

Риган

Ако човек страда от настинка или грип, трябва да кипне малко риган в съд с вода и да вдишва изпаренията, които убиват бактериите и вирусите и действат разтоварващо. Освен това тази билка регулира храносмилането и облекчава подуването на корема. Риганът трябва да се отглежда на директна слънчева светлина.

Див чесън

Тази билка е от семейството на лука и чесъна и се прилага от много години като природно лекарство, защото съдържа значително количество витамин С, калий, калций, желязо и фолиева киселина. Китайците използват дивия чесън за облекчаване на болки в стомаха и кръста, срещу запушен нос и лошо оросяване на ръцете и краката. Билката се накълцва и се прибавя към различни ястия. Дивият чесън се отглежда много лесно, защото не изисква много светлина, както другите билки.

Босилек

Това е най-предпочитаната подправка в италианската кухня. Ароматът на босилека зарежда с енергия. Той съдържа много лутеолин - биофлавоноид, който според учените е най-добрата защита на клетките от радиация.

Кориандър

Кориандърът е енергиен тоник, който укрепва имунната система и регулира храносмилането. Полезен е при изчистване на бъбреците от песъчинки и камъни. Облекчава паренето при уриниране. В някои части на Европа, той се смята за традиционно „антидиабетично” растение, а в някои части на Индия той е почитан заради антивъзпалителните си свойства.

Магданоз

В китайската народна медицина магданозът се използва като лекарство за прочистване на черния дроб. Той съдържа много лутеолин, който предпазва очите от вредните ултравиолетови лъчи и от неензимно гликозилиране - процес, който води до увреждане на ретината. За добро зрение китайците препоръчват да се пие прясно изцеден сок от целина, магданоз и мента.




Тагове:   действие,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1649702
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930