Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2010 08:21 - Октай: Гоце търси алиби, ако утре го проснат като Трактора
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 467 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.03.2010 08:23



image


Големият губещ от скандала с правителството ще бъде президентът. Брюксел вече диша във врата му. Ще бъде дискредитирана амбицията му с ресурса на президентската институция да се прави политика и да се гради нов ляв проект.

Президентът Георги Първанов си търси алиби за тежката развръзка, която очаква края на политическата му кариера. Именно тази теза обяснява факта, че той от мухата в едно телевизионно шоу направи цял медиен и обществен слон. Така Осман Октай, бивш заместник на Доган в ДПС и експерт по етно-политически проблеми, коментира  разразилото се институционално цунами между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2.

Октай е категоричен, че атаките срещу Симеон Дянков, Цветанов, ГЕРБ и правителството са своеобразен изпреварващ ход, ако утре държавният глава, фамилията и приятелите му бъдат атакувани за злоупотреба с власт, забъркване в нерегламентирани икономически схеми, облагодетелстване, покровителстване на сенчести структури, нарушения на Конституцията.

Ако утре при спец полицейска акция Гоце го проснат на земята като Трактора и го закопчеят с белезници, страшно необходим му е аргументът да се защити, казвайки: „Аз атакувах тази власт и това правителство, и затова сега ме преследват и репресират. Аз съм жертва на политически заговор!”, прогнозира бившият депутат.

Според неговите анализи притесненията за Георги Първанов са дошли след последната му среща в Брюксел. Там държавният глава на България е получил ясни сигнали, че европейските ни партньори повече не искат да търпят корупцията и мафията в страната да се покровителстват от най-високите етажи на властта, че настояват държавата да бъде отвоювана от мафията, да се пресекат коридорите на организираната престъпност, които водят до Москва. Октай припомня, че в докладите на американския департамент и на ЕС за напредъка на България страната ни е трайно критикувана за неефективна съдебна система и за връзки на управляващия елит с престъпността.

В доклада на Брюксел преди година беше подчертано, че Първанов е спонсориран от хора, които са подсъдими за злоупотреби с евро фондове. Министър Цветанов също говори за морална укоримост на президента в тази посока. Симптоматичен беше фактът, че по време на визитата му в столицата на ЕС нито един важен фактор не седна с нашия президент на съвместна пресконференция, изтъква като аргументи Осман Октай. Заради това според него Първанов е нервен, притеснен и е приел защитната позиция на агресивната атака към реформаторското правителство на Бойко Борисов.

Зад врата му диша и обезпокоителният факт, че България вече навлиза в нова ситуация, произтичаща от действието на Лисабонския договор. В момента тече процедура за изграждане на разузнавателни и разследващи служби в рамките на ЕС и това вероятно също обтяга нервите на Първанов. Страхува се, че с волята на Брюксел ще се стигне до всички нива в държавата.

Осман Октай прогнозира, че от скандала Първанов е губещият. Дори Конституционният съд да се произнесе в негова полза, фактът, че над 160 народни представители ще го осъдят морално за злоупотреба с власт и нарушаване на Конституцията ще го дискредитира пагубно пред обществото и пред всички членки на ЕС.

След тази процедура президентът няма да има вече същото влияние, власт и авторитет в държавата. Още от сега е показателен фактът, че лавинообразно нараства броят на медиите, политиците и обществениците, които открито го наричат Гоце. Само до преди седмица това беше немислимо и щеше да звучи смущаващо, а днес се приема като символ на нелицемерното отношението към държавния глава на България. Така в перспектива ще бъде дискредитирана и амбицията му, с ресурса на президентската институция, да се прави политика и да се гради нов ляв проект.


Тагове:   Гоце,   алиби,   Октай,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1640437
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031