Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2010 09:44 - ОМО "Илинден" в кампанията срещу BG предложението към Македония
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 398 Коментари: 0 Гласове:
0




image


В специална декларация нерегистрираната организация "ОМО Илинден-Пирин" изрази отношението си към българското предложение за нов договор между България и Македония.

В декларацията нелегитимната македонистка организация заявява, че подкрепя принципите на добросъседство между България и Македония. Заедно с това ОМО иска нов договор, незабавно признаване на македонското малцинство и определя поведението на България като изнудване на Македония и използване на моментни предимства.

В декларацията се казва: "Не можем да не изразим учудване и дори възмущение по отношение на някои от аспектите на предлагания от нашето правителство нов договор".

И още:
"Опитът да се обвърже българската подкрепа с не само безпринципни искания, но и с независещи от Македония обстоятелства е по същество подготовка за блокиране на нейното членство по примера на Гърция и дори още по-безпринципно. Защото македонските организации в България са дело на македонското малцинство живеещо тук, а не на македонската държава".

Според ОМО "Илинден-Пирин":

"Да се търси от Р Македония отговорност за дейността на граждани на България и да се заплашва тя за това с вето за членство в ЕС е не само поставяне на невъзможно за изпълнение условие, но и изнудване на част от гражданите на Р България да се откажат от борбата си за права. Българското правителство би трябвало да е наясно, че това няма да накара македонците в България да спрат да се борят за своите права, но може да доведе до дестабилизация на региона и влошаване на отношенията между двете страни.”

ОМО "Илинден-Пирин" иска незабавно признаване на македонско малцинство

"Признаването на македонското малцинство и даване на правата му е задължение на България съгласно условията за членство в ЕС, част е от критериите от Копенхаген. Вместо да се опитва да комуникира с представителите на това малцинство, с тези български граждани и данъкоплатци, посредством друга държава, правителството на Р България би трябвало да се вслуша в препоръките на ЕКРН, комисаря по правата на човека Хамарберг и други европейски и международни институции и да встъпи в диалог с представителите на македонското малцинство и да спре говора на омраза срещу македонците."

ОМО "Илинден-Пирин" иска нов договор между България и Македония

Ние не сме против подписване на подобен договор, но с друго съдържание.
На първо място той трябва да включва официална декларация, че Р България признава македонската нация, език и т.н., защото именно отричането на тези реалности е главният фактор, който трови добросъседските отношения.


На второ място смятаме, че е наложително за циментиране на добросъседството двете страни да се обвържат с признаване на съответните малцинства на своя територия – България на македонското, Македония на българското - и да гарантират техните права съгласно европейските стандарти. Това е тяхно задължение и без подписването на такъв договор.


Тагове:   македония,   кампанията,   ОМО,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1648679
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930