Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2010 10:24 - Борисов: Правенето на деца е и удоволствие
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 584 Коментари: 0 Гласове:
0




image


За да не се чудят бебетата какво толкова дълго говорим тук, ще кажа само, че фондът ин витро е обезпечен, това заяви премиерът Бойко Борисов, който получи голямата награда на фондация "Искам бебе" за приноса му държавата да приеме като свой приоритет проблема на бездетните двойки и да плати усилията им да заченат с помощта на медицината.

10 млн. лв. има в държавния фонд, каза Борисов и се зарече държавата да дава, колкото трябва,

а като свърши тази сума, отново да я попълни. "Фондът ви работи и ще работи", обеща премиерът пред няколко стотици родители и бебета, често по два броя в количка.

"Винаги съм доволен, когато сме спазили обещанията си и сме направили толкова хора щастливи", каза Бойко Борисов, трогнат от благодарностите на майките.

Кулминацията на милото тържество бе появата на младата майка Веселина, която само преди два дни разбрала, че най-сетне след 7 г. мъки е заченала. Почти през сълзи, бъдещата майка призна, че не се е надявала особено на финансиране от фонда ин витро, но преди няколко месеца подала молба, оказала се одобрена и сега получила "благата вест".

"Желая бебетата ви да са живи и здрави, и останалите да продължат усилията. Само имам една забележка към вас - думата "усилия" не е правилна за тоя случай, щото, все пак това е приятно нещо!",

каза Бойко Борисов по адрес на бъдещите родители и опитите им за правене на бебе. Явно премиерът визираше естествения метод за зачеване, а не медицинските процедури за ин витро.

"Нашето магазинче за надежда работи", зарадва се шефът на фонда д-р Никола Лалев, който отчете, че в повече от 26% опитите за бебе се реализират.

"Няма нищо по-важно от това да се роди нов живот, това е смисълът", разчувства се и здравният министър Нанев, който също бе награден от фондация "Искам бебе". Той връчи на Българския пациентски форум, част от който е и фондацията, заповед за национално представена организация.

Министърът на здравеопазването отчете, че във фонда са постъпили 6500 молби за финансиране на репродуктивната процедура. Над 3500 от тях вече са одобрени за заплащане на опитите от държавата.

Хората с репродуктивни проблеми у нас имат възможността да получат средства от държавата в размер до 5000 лв. за заплащането до 3 опита за зачеване в медицинска клиника по националната програма ин-витро.

Наградите пък бяха статуетки, направени от културния министър Вежди Рашидов, наподобяващи символа на мъжката мощ.




Тагове:   удоволствие,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1640497
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031