Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2010 08:41 - Операция „Хищник” брои парите на Доган, близки му готвят преврат?
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 766 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Близки до лидера на ДПС Ахмед Доган стягат отстраняването му от политиката и контрола, който държи над обръчите с фирми. Това бил единственият начин партията да се спаси и едновременно с това да бъдат заличени следите от финансови и икономически престъпления.

От близо месец централата на „Стамболийски” 45 в столицата наподобявала разбунен кошер. Поредният трус дошъл след разкриването, че през миналата година, като консултант на хидровъзел „Цанков камък”, Сокола е получил космическия хонорар от 1,5 млн. лв. и то от дружество, което отчита загуби.

Хора от партията са категорични, че горещата информация не се е появила случайно точно сега и то в медия, приемана като близка до ДПС. Месеци наред тя е била крита от обществото и компетентните органи, инак нямало как да се обясни любопитният факт, че през януари тази година от прокуратурата обявиха, че данъчно Доган е чист и няма нарушения. Явно тогава някой си е затворил другарски очите, или пък убийствените хонорари са били все още секретни.

Изваждането на тези 1,5 млн. консултантски лева са знак, че Доган е предаден за отстрелване отвътре, твърди бившият му заместник в партията и политически анализатор Осман Октай. Още преди година той прогнозира, че има три варианта за отстраняването на Сокола:

1 Да се договори сам с управляващите, тоест с ГЕРБ, че се оттегля от политика и бизнес като разпусне партията, а срещу тази цена да получи гаранции, че няма да бъде разследван и проверяван за злоупотреба с власт и влияние.

2 Икономико-мафиотските обръчи да се откъснат сами от Доган, защото повече не им е нужен, като го предадат на прокуратурата и НАП сведения за суми, сметки и финансови схеми.

3 Физическо отстраняване на лидера на ДПС.

Според Осман Октай обаче събитията от последните дни показвали, че е задействан План 2. Целта била Доган да бъде преследван не само от закона, но и компрометиран пред бедния си електорат, като нагледен пример как може да се лапа, ако си мандатоносител в правителството.

Специално на Доган може да бъде посветена спец операция, под кодовото име „Хищник”, предлага Октай. Финансовите далавери около „Цанков камък” били отлична стръв за проверяващите и разследващите. Върху блесналия хонорара от 1,5 млн. лв. Доган е трябвало да внесе през миналата година около 300 хил. лв. ДДС на бюджета, но той даже не се е регистрирал данъчно, защото е скрил тлъстата сума. Това автоматически го прави нарушител. Освен това до края на април тази година трябва да декларира пред НАП и Сметната палата доходите си като физическо лице, тоест милионите и да отчисли дължимия данък. Как ще постъпи обаче, тепърва предстои да видим?

Този път вътрешната атака срещу Сокола съвпадала и с външни интереси. Вятърът на промяната сега идвал откъм Босфора. От няколко години е ясно, че властта в Анкара не долюбва Доган и опитва да се отърве от него. Фаворитът на комшиите е друг, но шефът го извади от ръководството, обясняват с недомлъвки в ДПС.

Неофициално се твърди, че дистанциране от Доган е поискал и премиерът Бойко Борисов при посещението си Турция преди месец. Тогава министър-председателят обяви, че отношенията между двете страни ще се развиват без посредници, визирайки ДПС и Доган. Комшиите са приели такъв вариант, като срещу това България да се отвори за турски инвеститори и проекти, които да работят без политически комисионери.

Сгъстените облаци над елита от ДПС провокирали някои от най-близките му хора да търсят варианти как да спасяват позициите си във властта. Заместник на Сокола е засечен наскоро да търси контакти с управляващите, чрез посредник от Лондон. Депутатът се подготвял за меко кацане, ако самолетът на ДПС се взриви във въздуха.

Такива били плановете и на други видни депесари, които правели планове за властта в партията след махането на шефа. Освен това в смесените регион хората на Доган от няколко месеца флиртуват нескрито с месните гербери и им предлагат всякакво съдействие, за да не ги закачат..

Любопитство буди и информацията, че първородният син на Доган – Демир, се прибирал от студентстване в Гърция, за да поеме бизнеса на фамилията, който трябвало да се управлява вече на светло.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1640240
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031