Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2010 10:03 - Съдът игра контра на МВР, пуска "Лапачите" срещу подписка
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 689 Коментари: 0 Гласове:
1




image


Въпреки настояване на прокуратурата, групата за източване на ДДС да остане постоянно в ареста, Софийски градски съд освободи петима от задържаните при операция „Лапачите”. Обвинението се закани да протестира мярката.

След няколкочасово заседание съдът постанови мярка подписка за четирима от задържаните. За Пламен Точев – Голямата пачка съдът определи мярка парична гаранция в размер на пет хиляди лева. Точев трябва да внесе паричната гаранция в 14-дневен срок от постановяването на определението на съда.

С мярка подписка са съпругата му Румяна Точева – Малката пачка, Наташа Груева, Виолета Нацкова и Симеон Каракаолев. Съдът прецени, че не са налице основания за най-тежката мярка „задържане под стража” и че липсват доказателства, че те са част от организирана престъпна група. Прокурорът заяви, че ще протестира мярката.

Припомняме ви, че в сряда полицията задържа група за източване на ДДС при спец акция с кодовото име "Лапачите". По данни на МВР босът на групата е Пламен Точев-Пачката, на 35 г., криминално проявен. Той действал заедно със съпругата си Росица-Малката Пачка, на 36 г. В престъпната схема участвал и един от шофьорите - Георги Кочев-Гаргата.
Припомняме, че престъпниците бяха заловени преди два дни, като обвинителите смятат, че те са източвали ДДС.

Счетоводството на групата е било водено от Димитър Чучулигов- учулигата, на 37 г., и Наташа Груева, на 32 г. от с. Старчево. Стоките са пласирали в София, където е задържана Ноцкова. Вчера по обяд бе арестуван и кметът на с. Кавракирово Симеон Караколев, който имал участие в транспортна фирма, превозвала стоките.

Групата е действала по класическа схема, като е внасяла храни от Гърция, използвайки реален БУЛСТАТ, но несъществуващи имена на фирми. По този начин е избягвала плащането на ДДС и данък печалба. При насрещни проверки на фирмите по БУЛСТАТ е разкрито, че те не се занимават с внос на плодове и зеленчуци. ДДС пък е било начислявано на гръцките фирми износителки.

Анализът на иззетите веществени доказателства най-вероятно ще докаже щета за 20 млн. лв. за последните 2 г.
"Съседи сме с Митко и го познавам от дете. С родителите му съм учил заедно. Нищо не съм разбрал за акцията на полицията. Преди дни ме черпи за новороденото си бебе, кръстено на баща му Янак. Той пък беше учител и музикант. Много свестни родители. Не вярвам и синът им да е замесен в далавери", коментира вчера съседът на Чучулигата Иво Хаджиев.

Димитър Чучулигов има счетоводна и транспортна фирма "Весман" заедно с Магда Въгларска. Фирмата им има лиценз за международен превоз на товари.
Магда и съпругът й Ангел пък са кръстници на децата на бивш полицай от Петрич. Преди 8 г. Ангел Въгларски бе замесен в контрабанда на гориво от Гърция, имал и петролна база в южния град. Семейство Въгларски вчера е било викано за разпит в полицията.

Пачката от години се занимава с внос на плодове и зеленчуци от Гърция. Сега смятал да строи цех за преработка и съхранение с капацитет 1300 кг на ден.
"Не разбрах, че са арестували Наташа. Знам само, че полицията й претърси къщата.
В селото повече обиски не са правени. Няма други арестувани от нашите хора. Наташа има 2 деца, със съпруга й се занимават със земеделие", каза кметът на Старчево Георги Кузманов.
Задържаният му колега Симеон Караколев е кмет на Кавракирово трети мандат, избран от коалиция между земеделци и радикали. За престъпната схема с внос на плодове и зеленчуци от Гърция на името на фантомни фирми с истинскиБУЛСТАТ на реални сигнализира шефът на митница Югозападна Николай Шушков на среща с финансовия министър Симеон Дянков в края на м. г. Според неофициална информация Пачката и сие зареждали със стоки софийски борси и тържища.


Тагове:   игра,   МВР,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1639953
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031