Подправката куркума може да предпазва черния дроб от цироза, съобщиха австрийски учени, цитирани от Ройтерс.
Изследване им е публикувано в изданието Gut. В него учените описват опита си върху мишки. Резултатите показали, че екстрактът от куркума намалява възпаленията, които могат да предизвикат увреждане на клетките на черния дроб.
Предишни проучвания показват, че съставката, която дава на куркумата типичния яркожълт цвят, има антивъзпалителни и антиоксидантни свойства, които може да помагат в борбата срещу болестите.
Други изследвания сочат, че куркумата може да подтиска туморите на рака и хората, които ядат много къри, може да са по-малко податливи на болестта, макар че подправката губи тези си свойства скоро след поглъщането й.
Екипът от Медицинския университет "Грац" в Австрия, е доказал, че добавянето на куркума към диетата на мишки с хронични възпаления на черния дроб намалява щетите, предизвикани от болестта.
Въпреки че изследването е в ранна фаза, учените казват, че екстрактът от куркума въздейства върху "няколко различни части от възпалителния процес" и може да предложи "обещаващо лечение в бъдещето".
През 2007 американски изследователи заявиха, че куркумата може да помогне за стимулирането на клетките на имунната система при болестта на Алцхаймер.