Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2010 17:59 - Откриха нов вид човекоподбни
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 780 Коментари: 0 Гласове:
1




image


Останките на две човекоподобни същества, които може да се окажат представители на нов вид, откриха палеонтолози в Южна Африка.

В пещерата Малапа, недалеч от Йоханесбург, учените се натъкнали на вкаменели кости на възрастен женски и млад мъжки индивид.

Те са на възраст малко под 2 млн. години.

За сп. "Сайнъс" изследователите казват, че двете същества запълват важна празнина във времето между по-старите човекоподобни и т.нар. група Хомо, в която е и нашият вид. Те им дали името Australopithecus sediba.

"Периодът от изправянето на маймуните на два крака до това, което представлява човекът е днес, е един от най-слабо познатите от гледна точка на вкаменелости. Става въпрос за времето преди около 2 млн. години, от което нямаме почти никакъв материал", обяснява ръководителят на екипа, проф. Ли Бергер от университета "Витватерсранд" в Йоханесбург.

При Australopithecus sediba се наблюдава комбинация от архаични и модерни черти.

Те имали малки зъби, издаден нос, добре оформен и изнесен назад таз, дълги крака. При все това ръцете им са прекалено дълги, а мозъкът твърде малък.

Това провокира поредния научен спор - дали те трябва да са в групата на австралопитеките, смятани за непосредствените предшественици на хоминидите от групата Хомо, или са нов вид на границата между тях.

В Източна Африка по-рано са намерени останки, които са малко по-стари от новия вид, но са в семейството на Хомо.

Костите на двете същества са открити измежду останките на пещерен комплекс на около 1 м разстояние едно от друго, което говори, че вероятно са починали по едно и също време или скоро едно след друго.

Учените твърдят, че е напълно възможно да са майка и син или поне да са от една и съща група. До телата им са открити мъртви животни, сред които саблезъба котка, антилопа, мишки и зайци. Всички те са били запазени в калциевите седименти, образувани от утаилата се вода.

Учените продължават да работят на същото място, където разчистват около останките на още две тела.




Тагове:   нов,   откриха,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1647539
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930