Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2010 13:56 - Дават на Гърция 30 млрд, тя не ще
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 431 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Брюксел

Страните от Еврозоната имат готовност да отпуснат 30 млрд. евро заеми на Гърция през първата година на тригодишна програма за оказване на подкрепа, съобщи днес председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, министър-председател на Люксембург.

Той даде пресконференция заедно с комисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен след организирано по видеовръзка заседание на финансовите министри на държавите в еврозоната. В размяната на мнения между тях се включиха и високопоставени представители на Европейската централна банка.

Според Юнкер окончателно е подготвен за действие механизмът за оказване на подкрепа за Гърция, който неотдавна получи "зелена светлина" в европейските институции. Част от него е и тригодишната програма. Днешното решение не означава, че този механизъм е задействан, което може да стане само след изрично искане от страна на правителството на Гърция, а означава, че механизмът е готов за действие, подчерта председателят на Еврогрупата, цитиран от БТА.

Сумата от 30 млрд. евро ще бъде осигурена на Гърция, "ако се наложи", с лихвен процент от около 5 на сто, доста по-нисък от сега искания от международни финансови пазари за отпускане на заеми за страната.

В осигуряването на тази сума ще участват всички държави в Еврогрупата. Ако тези огромни средства бъдат отпуснати на Гърция и ефектът не е достатъчно положителен, тогава ще се задейства следващият двугодишен период от тригодишната програмата. В него ще се включи и Международният валутен фонд, за чието участие в евентуално отпускане на заеми за Гърция се преговаря в момента.

Комисарят Оли Рен съобщи, че утре в Брюксел ще има нова среща на Еврогрупата, на която министрите ще доуточнят конкретни елементи от подкрепата на групата за Гърция като възможни лихвени проценти при отпускане на нови заеми, условия за изпълнение от страна на Атина.

Гръцкият министър на финансите Георгиос Папаконстантину обаче заяви по-късно, че засега Гърция не иска заем, но приветства решението, предаде АФП.

„Гръцкото правителство не е искало да се активира механизмът за помощ. Вярваме, че със собствени усилия ще можем да се справим", каза още министърът в телевизионно изявление.

Еврозоната и Европейският съюз ще "са на ръба на разпада", ако Германия не отпусне нисколихвени кредити на Гърция, предупреди междувременно американският финансист и милиардер Джордж Сорос, цитиран от британския вестник "Файненшъл таймс".

Сорос добави, че се надява Германия и другите страни от еврозоната да изработят решение на проблема, защото последствията от разпада биха били много опасни.

"Шансовете за разпад на Еврозоната са 50 на 50. Щетите, до които може да доведе този разпад, са толкова големи, че, според мен, хората ще ги осъзнаят и ще се дръпнат от ръба. Но сега сме на ръба решение трябва да бъде намерено до дни", каза още той.

АСН




Тагове:   млрд,   дават,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1649305
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930