Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2010 20:02 - Филм разкрива зловещата истина за ГМО и Монсанто
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 1209 Коментари: 0 Гласове:
2




image


Френският документален филм „Светът според Мансанто”, режисиран от независимия кино продуцент Мари-Моник Робин, обрисува зловещата картина на компания, за която има множество сведения за екологични престъпления и здравни скандали.

"Светът според Монсанто” ще бъде показан тази вечер в Центъра за култура и дебат „Червената къща”.

Монсанто е световен лидер в генно модифицирани организми (GMOs), както и едно от най-противоречивите предприятия в промишлената история. Тази компания е създала някои от най-токсичните продукти продавани някога. Като се опира на старателно разследване, "Светът според Монсанто" сглобява заедно парчета от историята на компанията, използвайки досега непубликувани документи и множество мнения от първа ръка. В историята има и подвеждащи доклади, тайни споразумения, тактически натиск и опити за корупция. Зад чистата зелена емблема, Монсанто сега затяга хватката си около световния пазар на семена, стремейки се към господство над пазара с цената на липсваща сигурност на храните и вреди на глобалната околна среда.

Местни фермери и доброволци от Грийнпийс заснемат от въздуха посеви с формата на окръжност в провинция Изабела на 300 км североизточно от Манила. Посевите с формата на окръжност със зачеркната буква “М” символизират отказа на фермерите от посевите с генно модифицирана Bt- царевица на корпорацията „Монсанто”.
Това е само един кадър от френския филм, нанесъл доста тежък удар върху доверието в основаната в САЩ „Монсанто”- една от най-големите химически компании в света и доставчик на зърнените технологии за 90% от ГМ култури в световен мащаб.

Историята започва в Белия дом, където „Монсанто” често постига своето чрез упражняване на влияние върху хората, които определят държавната политика посредством „омагьосан кръг”. Един пример за това е Майкъл Тейлър, който е работил за „Монсанто” като адвокат преди да бъде назначен за представител на „Администрацията по храни и лекарства” на САЩ (FDA) през 1991 г. През времето, в което работи във FDA, органът, който се занимава с всички разрешителни за храните в САЩ, Тейлър взема съдбоносни решения, които довеждат до одобряване на ГМ храни и култури. След това се връща в „Монсанто” като вицепрезидент на компанията по обществена политика.

Благодарение на тези близки връзки между „Монсанто” и правителствените агенции, САЩ одобри ГМ храни и култури без съответните изследвания, без слагане на етикети за потребителите и въпреки сериозните съмнения, че застрашават тяхната безопасност. Не случайно, „Монсанто” снабдява 90% от ГМ семена на пазара в САЩ.
Силната власт на „Монсанто” се разпростира до там, че в началото на 90-те години „Агенцията по храни и лекарства” на САЩ дори пренебрегва предупрежденията на собствените си учени, според които ГМ култури могат да доведат до неблагоприятни последствия върху здравето. Друга тактика, която компанията използва, за да разсее безпокойството по отношение на продуктите си, включва подвеждаща реклама, подкупване и прикриване на научни данни


 „Монсанто” във факти

„Монсанто” е основана през 1901 г. като химическа компания. Историята й е тясно свързана с производството и популяризирането на силно токсични химикали като „Агент Ориндж” (използван като химическо оръжие във войната във Виетнам) и полихлорирани бифенили (PCBs) (широко разпространени токсични замърсители). Филмът на Робин разкрива, че „Монсанто” вече е знаел за „системните токсични ефекти” на PCBs от десетилетия, но наредил на търговците да запазят мълчание, понеже „не можем да си позволим да загубим и един долар”.

Неотдавна „Монсанто” си спечели лоша слава с производството на растежни хормони от ГМ организми, познати като рекомбинантен говежди растежен хормон (rBGH), който компанията продава в САЩ под търговската марка “Posilac”. „Монсанто” претендира, че “Posilac” носи „ползи за потребителите”. Действителността е, че растежните хормони rBGH бяха забранени в Европа и Канада след като властите разбраха за здравните рискове в резултат от пиенето на мляко от крави, на които са давани хормоните rBGH. Начинът, по който „Монсанто” се отнесе към този проблем, беше да даде по съд компанията за производство на млечни продукти „Оукхърст” в щата Мейн (САЩ), опитвайки се да принуди тях и другите подобни компании да спрат да слагат етикети на млечните продукти „без rBGH” и „без rBST”.

През последното десетилетие „Монсанто” е изкупила над 50 компании за семена по целия свят. Семената са източника на всички храни. Който владее семената, владее храната. Процесът на генното инженерство позволява на компании, като „Монсанто” да предявяват искане за патентни права върху семената. 90% от всички ГМ семена, засаждани по света са патентовани от „Монсанто”, от което следва, че се контролират от тях.

За съжаление, днес влиянието на „Монсанто” не спира до границата на САЩ. „Светът според Монсанто”, документира опустошителното влияние на злоупотребите на „Монсанто” по целия свят. Включени са истории от истинския живот на фермери, произвеждащи памук в Индия, които накрая задлъжняват, след като са използвали генетично модифициран или т. нар. Bt- памук. Представено е и на семейство в Парагвай, Южна Америка, чиито мечти са се превърнали в кошмари след като фермата им се оказала заобиколена от полета, засадени с ГМ соя на „Монсанто”.


Тагове:   филм,   ГМО,   Монсанто,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1643942
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930