Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2010 11:39 - Сърбия: Всички страни в региона са по-близки с Прищина, отколкото с нас
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 1622 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Главният източник на разногласия между държавите в Западните Балкани е въпросът за Косово, защото натоварва отношенията на Сърбия, която е най-голямата и централна страна в региона, с всички останали държави, признали Прищина, пише днес сръбският вестник "Блиц".

Парадоксално, но всички държави сега са в по-близки отношения с Прищина, отколкото с Белград, въпреки че държавните им интереси, особено икономическите и пазарните, изискват да имат най-добро сътрудничество с най-голямата страна в региона, коментира изданието.

Босна и Херцеговина и нестабилността и разделението й е другият най-голям проблем, който забавя интеграцията в ЕС, като според експерти сътрудничеството между държавите в борбата с корупцията, която също спъва региона, е единственият светъл пример, единствената област, в която се усеща подобрение.

В последно време особено зачестиха исканията от страна на големите страни в ЕС и САЩ Белград и Прищина да започнат преговори по конкретни въпроси. Сръбските експерти предупреждават, че Сърбия не бива дълго да седи със скръстени ръце и да блокира всички процеси, а трябва да намери формула за разговори с Косово. Засега няма сигнали, че сръбската дипломация е по следите на решение, но от президентския кабинет все по-малко се чува условието, че с Прищина може да се преговаря само за статута, отбелязва изданието.

Фактът е, че в региона в този момент, според общата оценка на редица експерти, най-конструктивно се държи Хърватия, която е на прага на членството в ЕС и именно и заради това е най-силно мотивирана. Обща е оценката и че Черна гора има добри отношения с държавите от бивша Югославия или поне в тези отношения има най-малко проблеми. За това допринася и големината на страната, но и това, че не "изнася" вътрешните си проблеми в други държави. Все пак имиджът на Черна гора в последно време все по-често и то във връзка с борбата с организираната престъпност рушат и Хърватия, и Сърбия и най-младата бивша югославска република все по-често се сочи като държава, която не е достатъчно ангажирана с тази борба, посочва "Блиц".


Тагове:   Сърбия,   НАС,   страни,   отколкото,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1640354
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031