Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2010 09:45 - Министри на изпит всяка сряда, без да знаят въпросите
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 536 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Сегашният контрол бил формален, неефикасен и недостатъчен, повече празна петъчна говорилня.

Седмичен изпит на целия кабинет поискаха да провеждат депутатите, пише в днешния си брой вестник "24 часа". Такова предложение за промяна на парламентарния правилник ще внесе ДПС в началото на новата сесия. Депутатите се събират за първи път след великденската си ваканция в сряда. Идеята на ДПС е да се въведе т. нар. ад хок парламентарен контрол, при който министрите да идват на отчет в събранието, без да знаят предварително въпросите и без да имат възможност да се подготвят по тях.

“Сега министрите пристигат и четат отговори, които някакви чиновници са им написали. Контролът е формален и скучен, за ефективност да не говорим”, мотивира идеята зам.-шефът на ДПС Лютви Местан. Бърз контрол с неочаквани въпроси според него много по-добре ще покаже реалната компетентност на министрите, ще бъде интересно за аудиторията и ще гарантира своевременна информация по актуалните въпроси. Сега често се случва питания да “отлежават” със седмици и отговорът да се обезсмисли, щом им дойде редът, припомня Местан. Идеята е веднага след заседанието на МС в сряда министрите да идват в парламента за едночасово препитване. Всяка парламентарна група ще има право на един въпрос към даден министър, който не е ясен предварително. За да няма хаос и удари “под кръста”, ще се забрани депутатите да изискват статистика и точни данни от министрите по зададените от тях въпроси.

“Струва ми се, че при такъв стегнат парламентарен контрол рязко ще намалеят желаещите да са министри. И ще останат тези, които реално могат да вършат тази работа”, с усмивка обясни Лютви Местан. Зам.-шефът на ДПС обаче изрично уточни, че ад хок контролът няма да отмени редовното петъчно препитване на министрите. Вероятността предложението на ДПС да бъде прието от мнозинството обаче е малка.

“8 г. бяха на власт и имаха министри. Защо не го въведоха тогава”, сопна се помоленият за коментар външен министър Николай Младенов, когато за първи път се чу предложението. Подобна идея за новия контрол лансира преди месец и Борислав Цеков от Института за модерна политика. Бившият депутат предложи да се въведе “бърза писта” за парламентарен контрол - министрите да отговарят на неотложни въпроси по теми на деня в рамките на 30 минути. Отговорите ще трябва да са до 5 минути, а въпросите да се задават до 24 часа по-рано. Подобна практика съществува в германския Бундестаг.

Цеков, който е и бивш депутат, предложи още при отсъствие на съответния министър от страната, той да бъде задължен да прати писмен отговор без отлагане на темата. Парламентарният контрол в сегашния му вид е формален, неефикасен и недостатъчен, повече празна петъчна говорилня, отколкото механизъм за прозрачност и отчетност на властта, е констатацията на института в последния му доклад. Предлаганата блицпроцедура ще даде възможност за своевременна реакция от страна на депутатите при възникване на остри проблеми от обществения и икономическия живот на страната, обяснява Борислав Цеков, съобщава вестникът.


Тагове:   изпит,   сряда,   министри,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1639800
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031