Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2010 11:33 - С. Игнатов напомнял за Чаушеску, жалват се от БАН
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 620 Коментари: 0 Гласове:
0image

Подготвя се ликвидирането на академията, заподозряха учените от БАН.

Възмущение от намеренията на министъра на образованието и науката Сергей Игнатов за разформироване на БАН изразиха учените в декларация на Общото събрание на Академията:

"На 05.05.2010 г. публично бяха обявени намеренията на министърa на образованието, младежта и науката, Сергей Игнатов, Българската академия на науките да бъде разформирована. Отделните институти минават на подчинение на различни министерства със съществено намалена държавна субсидия и повишено изискване за самоиздръжка. Академията ще бъде превърната в клуб на академици с неизвестни засега почетни функции. Фактическото ликвидиране на БАН ще стане със светкавичен удар - със закон, който ще бъде внесен в Министерския съвет в близките няколко дни. При това дори се твърди, че не се закрива БАН.

В момент, когато стратегията на ЕС "Европа 2020" извежда науката и нейното свободно развитие като основен приоритет на общността, когато всички страни в ЕС укрепват и развиват своите национални научни центрове, у нас се лансира закриването на водещия център за наука - БАН. Циничното е, че това се определя като антикризисна мярка. Опитвайки се да избяга от отговорността, че закрива БАН, министърът се прикрива зад инсинуации, че ликвидирал само "шапката" на академията и давал свобода на институтите. Те минават поединично към министерства, управлението им се централизира в ръцете на ведомствена администрация, която няма капацитета да управлява науката. По този начин се ликвидира едно от най-големите предимства на извън университетските научни центрове като БАН - техният неправителствен характер, тяхната комплексност, интердисциплинарност и наличието на творческа академична среда. Това е в пълен разрез с практиката и тенденциите във всички страни на Европейския съюз. Предвижда се имотите на БАН, които сега са частна нейна собственост по закон и голяма част от тях са придобити чрез дарения, да бъдат одържавени и превърнати в публична държавна собственост. Вярваме, че в европейска България това разгромяване не може да бъде наложено с диктат, както се е случило в Грузия. Подобен произвол и посегателство върху автономната академична наука, върху нейните традиции, върху нейната самоорганизация и структури, не е извършвано за 140 години съществуване на академията - дори по време на две национални катастрофи, на преврати и на смени на политически режими в страната. Ползата за България от замисленото деяние ще е нулева, но щетите ще са огромни.

Подготовката за ликвидирането на академията е и безпрецедентната кампания срещу нея, която се води с участието на лица от властта в последните 3-4 години, целяща да подготви общественото мнение за удара срещу БАН. Всъщност тя прикрива апетитите на известни корпоративни кръгове и лица към имотите и собствеността на БАН. Показателен факт е, че замисленият удар срещу БАН е оформен в проектозакон, създаден в пълна тайна от академичната общност. Подобен начин на внасяне на проектозакон е без прецедент в държавната и парламентарната практика от 20 години насам. Според действащия от 1991 г. закон на БАН, висшият орган на управление е демократично избраното Общо събрание на учените и избраните от него Ръководство и Управителен съвет. Премахването на т.н."шапка" на БАН означава отмяна на автономията на БАН, на демократичните принципи за нейното управление, на демократично избрания й висш орган на управление, и е най-груб административен диктат. Никоя от европейските държави не е извършвала подобен акт, който единствено напомня действията на диктатора Чаушеску срещу Румънската академия на науките.

Ние, учените от БАН, заявяваме категоричното си възмущение от декларираните намерения на министър Игнатов за разформироване на БАН, които се представят пред обществото като реформа в науката. Българската академия на науките е българският национален център за научни изследвания. След приемането на Закона за БАН в края на 1991 г, Академията започна сама и извърши за няколко години мащабна структурна реформа за бързо преориентиране към новите проблеми на българското общество и икономика, за максимално развитие на международното научно сътрудничество. Тя получи широко международно признание за тези реформи към края на 90-те години. Дейността на около 3000-те учени на БАН е свързана с 50% от защитените български патенти, БАН изпълнява след спечелени конкурси 40% от проектите, финансирани по европейските рамкови програми. Днес с около 17 на сто от кадрите, заети с наука в България, БАН дава над 50% от научната продукция в страната. Академията осигурява научно държавата с десетки дейности, които обслужват различни министерства, ведомства и сектори. Няма поставена от държавата задача, която БАН да не е изпълнила, при това - на високо ниво.

През 2009 г. в БАН бе направен единственият в страната пълен и комплексен международен одит, извършен от 40 висококвалифицирани учени от 15 страни на ЕС. Всички звена на академията преминаха през задълбочено и детайлно оценяване върху основата на множество европейски критерии за качество и продуктивност. Заключението на одита бе, че "по-голямата част от институтите на БАН извършват ценна изследователска дейност според международните стандарти. Екипът оценители смята този обобщен резултат за впечатляващо постижение, имайки предвид особено трудните условия за провеждане на изследвания в България". Оценителите посочиха като основен проблем ниското финансиране. Резултатите от международния одит упорито се игнорират от управляващите.
БАН е институцията, която от десетилетия си е извоювала висок международен авторитет. Няма европейски политик или експерт в последните години, който при посещение в страната да не е подчертавал, че Българската академия на науките с потенциала и резултатите си е истинска национална ценност на България.

Призоваваме президента, депутатите, българската интелигенция, всички мислещи наши сънародници, да застанат зад каузата за запазване на БАН. Българската академия на науките ще подкрепи протеста на Софийския университет на 11 май срещу целенасочения финансов колапс, на който са обречени образованието и науката в България". (със съкращения)


Тагове:   БАН,   Чаушеску,   напомнял,


Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1504673
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031