Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2010 19:36 - СУ обучава най-добрите прависти, завършилите УНСС – с най-големи заплати
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 1245 Коментари: 0 Гласове:
0




image

В направлението „Право“ най-добро обучение дават СУ „Св. Климент Охридски“, УНСС и ПУ „Паисий Хилендарски“. Най-високи заплати вземат възпитаниците на УНСС – 1184 лв., следвани от тези на СУ с 1064. Това сочат данните на представената днес интернет-базирана „Рейтингова система на висшите училища в България“.

Създаването на „Рейтингова система за висшите училища в България“ е проект, изпълняван от дирекция „Висше образование“ на Министерството на образованието, младежта и науката, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд.

Рейтинговата система е изготвена въз основа на изследване, в което участват около 32 хил. души. Основно от оценката се влияят професионалната реализация на завършилите, както и от учебния процес, научната дейност и престижа на ВУЗ-а.

Демонстрация на системата направи Георги Стойчев, ръководител на Консорциума „Отворено общество – МБМД-С“. Стана ясно, че системата може да прави подбор на университетите по направления, а също и по град. Дава се информация за легитимността, реализацията, възнагражденията, заетостта сред завършилите.

Професионалните направления във висшите училища ще бъдат оценявани по 51 критерия, като основно оценката е за резултатите. В момента у нас ВУЗ-овете са 51, в тях се обучават над 250 хил. студенти от над 18 хил. преподаватели. 600 са специалностите, които са обединени в 52 професионални направление.

От средата на следващата финансова година рейтинговата система ще стане инструмент за финансиране, като най-добрите направления ще бъдат финансирани приоритетно, а на „лошите“ финансирането ще се намали, заяви пред журналисти просветният министър Сергей Игнатов. По този начин според него, ще престанем да плащаме и издържаме „лошите“ направления. Това обаче ще стане „тепърва, защото аз не съм я пипнал още системата“, обясни министърът. По думите на Игнатов, парите за „лоши“ направления ще се режат стъпаловидно с по 10%, които ще се пренасочват към „добрите“ направления.

Диференцираното заплащане на направленията в университетите ще зависи и от професионалната реализация на техните възпитаници, а ВУЗ-овете с най-много безработни ще бъдат затворени. По думите на Сегрей Игнатов хубавото на тази рейтингова система е, че тя не е закотвена и резултатът, който получаваме сега до следващата година няма да се промени, тъй като тази система отчита реализацията на възпитаниците на университета от съответното направление.

“Достатъчно е двама или трима от тези възпитаници да са си намерили работа и тя да не е в сивата икономика и по данните от НОИ, те моментално се попълват, и може да се получи разместване на класирането на отделните професионални направления”, аргументира се той.

Министърът препоръча на кандидат-студентите инженерните и природо-математически специалности, както и медицинските. В момента над 41% от студентите у нас се обучават в хуманитарни дисциплини. Средно безработицата сред завършилите висшисти у нас в 3.33%, а средната работна заплата в около 1030 лв.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1647586
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930