Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2010 17:43 - И Златко Баретата излиза окончателно от ареста
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 825 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Златомир Иванов, Златко Баретата, излиза от ареста след близо 20-месечен престой там, реши Софийският апелативен съд. Заключението му за невинността на баретата дойде само ден след като Европа се потресе от субективността на българските съдилища. Припомняме, че вчера на свобода излязоха обвинените в пране на пари, рекет и организация и ръководене на престъпна групировка дупнишки некръвни братя Галеви. Часове след като вратите на ареста се отвориха за тях, кореспондент на Ройтерс у нас писа, че сме пуснали едни от най-големите си мафиоти, като символ пред ЕС и света, че страната ни далеч не се съобразила с препоръките на съюза да окаже силен натиск над организираната престъпност. Също вчера Варненският окръжен съд осъди съвсем набързо на 7 години затвор младо момче, хванато да краде корабни съоръжения, най-вероятно, за да ги продаде за скрап. Едно е сигурно, осъденият младеж не е събрал толкова желязо колкото може да се намери в множеството автоморги около Дупница.
Преди по-малко от месец САС пък пусна на свобода соченият до скоро за мозък на „Октопода” Алексей Петров. Ако се върнем още по-назад във времето, от вратите на същия апелативен съд излетяха гневните думи на безпомощност на вътрешния министър. Тогава той се обърна към съда „Ние ви ги хващаме, вие ни ги пускате”. Явно тази практика няма да бъде прекратена, имайки предвид, че Апелативния съд явно смята за невинни едни от сочените за престъпни босове в България. Ето и изявлението на съда от днес, пуснато за медийте: „Тричленният състав на САС с председател Иво Вапцаров и членове Христина Михова и Стефан Илиев потвърди определение на СГС от 6 октомври тази година, като с него на Баретата, който е подсъдим за организиране на престъпна група за разпространение на наркотици, бе изменена мярката за неотклонение от "задържане под стража" в "домашен арест". В мотивите си магистратите се позовават основно на експертно становище на лекари за влошеното здравословно състояние на Иванов.
В ареста по преценка на съда остават петима от групата на Иванов. Това са Филип Христов, Ивайло Борисов, Георги Йорданов, Росен Иванов и Петър Йорданов. Според магистратите техните молби за промяна на наложените им мерки за неотклонение са неоснователни. Всяко от изброените лица е обвинено за повече от едно престъпление, за което се водят и отделни производства. Две от лицата са извършили престъпления в периоди на изпитателни срокове по произнесени по-рано спрямо тях присъди.
На 6 октомври Софийски градски съд освободи Златомир Иванов от ареста и му наложи по-лека мярка за неотклонение "домашен арест". Влошеното здравословно състояние на Баретата беше основен мотив на магистратите да променят мярката му за неотклонение от най-тежката "задържане под стража" в по-лека "домашен арест". Дни преди това медицинска експертиза заключи, че Иванов е тревожен, заради често уриниране. В момента той се възстановява от операция заради стеснение на долните пикочни пътища. Баретата от няколко месеца беше с мярка "задържане под стража", но бе настанен в болница "Токуда". Той обаче се оплака от условията там, защото бил в стая без прозорци. На 6-ти октомври в последната си дума преди да чуе определението на съда, Златко Баретата поиска магистратите да погледнат на него като на нормален човек и да не се съобразяват с това, което биха написали медиите, ако излезе от ареста. Поиска съдът да прецени реалното му здравословно състояние. Той заяви още, че не се лекува, пие само билки и e в болнична стая, която му осигурява единствено необходимите хигиенни условия.
Делото срещу Златомир Иванов и още 20 души започна в края на май, след като на 18 март спецзвеното на прокуратурата внесе в съда обвинителния акт. Баретата е обвинен за ръководител на организирана престъпна група, създадена с цел да разпространява наркотични вещества в страната.


Тагове:   окончателно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1639741
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031