Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2010 09:57 - Шокиращи новини за хремата
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 596 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Рухнаха 10 от най-популярните митове за настинката. През живота си всеки от нас боледува около 200 пъти през есента и зимата, наричайки неразположението „вирусна инфекция”.
Мнозина знаят поне пет способа за лечение – от последните лекарски методи до съветите на баба, предавани в семейството.
Истината е съвсем различна. И шокираща.

Да разбие съществуващите митове за есенно-зимните простуди се е заела английската писателка по научни теми Дженифър Акерман, която е събрала последните „модни” тенденции в лечението на досадните простуди. Публикувала ги е в изданието Daily Mail.

Предлагаме ви 10-те шокиращи открития, свързани с истинките и хремата от последните години.

1. Витамин C не е бариера пред настинката!

Витамин С е най-изследваното противостудно средство в света. Дълги години той се е считал едва ли не за панацея срещу неприятната инфекция. Този мит вече е разбит на пух и прах. Близо 30 изследвания с участието на над 10 000 души показали, че аскорбиновата киселина не помага при настинка. В най-добрия случай е възможно витаминът да подобри симптомите, но за кратко време. При повечето хора, които твърдят, че витамин С им помага, става дума за заблуда.
Все пак не изхвърляйте добрия стар приятел от домашната аптечка. Той ще ви трябва, ако спортувате през есента и зимата. Доказано е, че който се занимава с активен спорт през тези сезони е по-издръжлив и в кондиция, ако пие редовно витамин С.

2. Болните могат да се целуват и да правят секс на воля!

Това е едно от най-неочакваните, но и от най-приятните открития. Най-голямата известна група вируси – така наречените риновируси, които разпространяват простудните заболявания, попадат в човешкия организъм по различни пътища, но не и през устата.
Фактът е потвърден след проведени експерименти с болни, които се целували често и не по-малко от половин минута. Учените направили извод, че хора, които се целуват или правят секс се заразяват 8000 пъти по-малко, отколкото тези, които са в едно помещение с кихащи и кашлящи болни. Причината е, че вирусите нападат тялото ни през носа, ранички и дори чрез сълзите...

3. Собственият дом е крепост срещу простудата

Невероятно! Учените са убедени, че причините да боледуваме се крият в това, кога нашите родители са купили собствено жилище. Децата, които живеят на квартира през първите шест години от живота си, са много повече предразположени към настинки и хрема, категоричен е д-р Шелдън Коен. Според него липсата на собствен дом през този период води до т.нар. „психологически стрес”, който води след себе си производството в организма на хормона на стреса – кортизол, който пък е много агресивен спрямо имунната система на човека. Така че, колкото повече сте боледували през първите 6 години от живота ви, толкова по-лесно ще се заразявате всяка есен и зима години след това.

4. Прането на дрехите не убива вирусите

И този мит вече е в миналото. Вирусите, които причиняват настинки и хрема, много трудно се премахват чрез ръчно пране. Помещенията, където това се прави, са най-опасни.
Автоматичните перални обаче, особено ако са включени на програма с висока температура, убиват вирусите на 99 процента!

5. Зелената слуз е признак на здраве

Повечето родители обявяват децата си за болни в мига, в който видят, че секрета от нослетата им е зеленикав на цвят. Грешка! Това е признак, че детето е здраво. Причината е много проста. Учените доказаха категорично, че когато вирусите атакуват организма, той се съпротивлява и това е причина за промяна на цвета на слузта чрез съдържащите се в нея желязни ферменти. Зеленикав секрет – здрава имунна система!

6. Затворените помещения са опасни

Най-заразните източници на вируси са телефона, бюрото и компютърната мишка. Най-безопасен е свежият въздух.
Затова и дългото седене в офиса е предпоставка за разболяване. Студеното време и сърдитото слънце не са вашите врагове, а затворените помещения, където инфекцията се чувства като „у дома си”.
Запомнете: най-уязвимите към простудни заболявания са професиите на учителя, счетоводителя, журналиста, юриста, банкера, лекаря, радиоводещия и диджея.

7. Антибактериалните сапуни не помагат

Рекламите може и да са симпатични, но често подвеждат потребителите. Учените са категорични, че настинката и хремата са плод на въздействието на вируси, а не на бактерии. Така че антибактериалните препарати няма да са ви от полза.
Медиците препоръчват през опасните сезони да се използват дезинфектиращи средства, като медицинския спирт, който се продава в аптеките и е по джоба на всеки.

8. Не отказвайте алкохола в името на профилактиката

За спиртните напитки има една добра и една лоша новина. Две чаши червено вино на ден си е направо лек срещу простудите.
Отрича се обаче ролята на алкохола като лекарство. Всъщност опасността идва от това, че лекувайки с пиене, увреждаш много повече други центрове на организма. Става дума преди всичко за добилите популярност през годините вечерни „сеанси” на лечение с ром и водка. Българският принос е греяна ракия...

9. Пилешката супа е универсално лекарство

Тази истина бабите ни знаят отдавна, но не са разполагали с научни аргументи. Д-р Стивън Реннард обаче вече има доказателствата. Той изучавал домашната пилешка супа в своята лаборатория дълго време и доказал, че бульонът забавя движението на нейтрофилите – клетките, които предизвикват възпаленията при простудните инфекции.

10. Понякога става дума за гени. Просто гени...

Гените са тези, които ни правят различни и по различен начин да се разболяваме.
Доказано е, че хора, които имат много приятели и познати, веселят се и обичат да празнуват – много по-рядко се разболяват. Става дума за човешкия темперамент, който се предава чрез гените.

Ако трябва да се обобщим, излиза, че живот с приятели, червено винце и страстни целувки, плюс топла пилешка супа, гарантират здравето ни през зимата. Какво пък – добре звучи...


Тагове:   новини,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1648441
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930