Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2010 10:11 - Още един се отрече от нероденото движение на президента
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 839 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Няма да участвам в това чудо „АБВ“ или както там ще се нарича, заяви икономистът и бивш президентски съветник проф. Димитър Иванов пред Дарик радио по повод евентуалното си участие в гражданската инициатива на президента Георги Първанов, която стартира на 11 ноември.

„Излязох от президентството в ранните месеци на 2007, създадох гражданско движение „Глас“. Нито един от нас няма да участва в тази гражданска инициатива. Не сме видели нито програма, нито нищо. Ние имаме гражданско движение, защо трябва да се включваме в друго“, попита Иванов. Подкрепяме такива граждански инициативи, но няма да се включваме, каза той.

Иванов и още двама от „Глас“ са били поканени устно от граждански организации от Стара Загора да присъстват като гости. „Приветстваме раждането на гражданските движения, но не познаваме случая“, каза икономистът, като съобщи, че не е решил дали ще дойде като гост.

През април 2007 г. Димитър Иванов, който оглави гражданския съюз „Нова България“, се оттегли като съветник по икономическите въпроси на президента Георги Първанов. Тогава той обясни, че е предложил на държавния глава формално вече да не е негов съветник, за да спрат спекулациите, че Първанов готви своя партия след втория си мандат. Според него слуховете за президентска формация се пускат от кръгове в БСП. Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев му отговори по-късно, че „ако някой се опитва да създаде изкуствено напрежение между БСП и президента, просто такова няма“.

Повод да се заговори отново за готвена от Първанов партия стана събиране на администрацията, съветниците и секретарите от „Дондуков“ 2 на Пампорово в началото на април 2007 г. Иванов каза, че е бил на срещата и там изобщо не е станало дума за партия, съюз или сдружение. Той обясни, че президентът е говорил за готвената от неговия екип икономическа програма и определи като активно мероприятие факта, че и БСП готви такава.

На 10 септември 2010 г. проф. Димитър Иванов, проф. Кръстьо Петков и група икономисти се срещнаха с президента Първанов и настояха за ревизия на антикризисната програма на правителството и предложиха свои мерки за излизане от кризата. Срещата беше по инициатива на гражданско сдружение „Глас“, чиито учредители са Иванов и Петков. На разговора присъстваха още проф. Боян Дуранкев, доц. Петя Шопова, доц. Димитър Стефанов. Президентът поел ангажимент да се запознае с направените предложения, съобщиха от пресслужбата на „Дондуков“ 2.

Няколко дни след срещата си с левите икономисти Георги Първанов обясни, че е нужен нов политически субект – алтернатива на сегашното управление. “В държава, в която премиерът се опитва да превърне 8 млн. сънародници в обекти на своята политика, не е зле да има и един политически субект с алтернативна визия”, заяви пред журналисти при посещението си в Стара Загора на 13 септември държавният глава.

Думите му дойдоха след поредното негативно изказване за него от страна на премиера Бойко Борисов. В интервю, излъчено по bTV, той заяви: „Георги Първанов беше държавен глава допреди няколко месеца, сега вече е политически субект и всички знаем, но се правите, че не знаете, че прави политически проект“.

На 29 октомври Първанов потвърди създаването на нов политически проект с негово участие, който ще бъде обявен на 11 ноември. „Има една широка гражданска инициатива, която е в ход и която вероятно скоро ще стартира в публичното пространство, това не значи все още учредяване”, заяви президентът пред репортери след организирания от него икономически форум в НДК.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1639684
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031