Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2010 12:38 - Албания – фантастична природа за много малко пари
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 1213 Коментари: 0 Гласове:
0




image

Албания има излаз на Адриатическо и Йонийско море, граничи с Косово, Черна гора, Македония и Гърция. Най-бързо до Албания се стига със самолет. Летище “Ринас” е на 25 км от столицата Тирана.

Транспортната мрежа не е добре уредена и от летището до града трябва да се вземе такси. Там е нужен приличен английски и повече търпение.

Албания е една от най-евтините страни за туризъм в Европа – 15 евро са достатъчни и за най-разточителното хранене, а нощувките в луксозни хотели струват 40-50 евро на вечер.

Кухнята е типично средиземноморска. Усеща се силното гръцко и италианско влияние, а заради исляма се предлага предимно овче и агнешко месо.

Доскоро Албания ни беше известна най-вече с бункерите – по времето на Енвер Ходжа са построени над 700 хиляди бункера на цялата й територия за защита в случай на ядрена атака.

В Тирана правят впечатление модерното строителство, красивите паркове и скъпите магазини. Сред забележителностите си заслужава да се видят площадът “Скендербей“, Операта, джамията Етем бей, Националната библиотека, символът на града – Часовниковата кула, руините на Юстиниановата крепост и Националният исторически музей.

Най-силно впечатление прави лифтът “Дайти” в северната част на столицата, който за минути отвежда туристите в планински кът, откъдето от 1000 м височина се вижда цяла Тирана и дори Адриатическо море.

На около 86 км от Тирана в делтата на река Дрин, покрай Шкодренското езеро се намира град Шкодра. Той е много близо до Черна гора. Основна забележителност е средновековната крепост Розафа, от чиито кули се открива гледка към езерото, града и на юг към морското крайбрежие.

Местните ще ви упътят и към музея на стари фотографии “Маруби”. Има множество старинни църкви и джамии. Шкодра е един от малкото градове, до които има жп връзка.

Най-голямото пристанище в страната и бивша нейна столица по време на Втората световна война е град Дуръс. По време на комунизма той бил символ на свободата, защото бил вратата на емигрантите към Запада.

Дуръс е разположен на Адриатическо море и е популярен сред туристите морски курорт. Намира се на около половин час от Тирана. Могат да се разгледат руините на крепостната стена, римския амфитеатър, джамията Фатух, културния център и бункерите около плажа.

Вльора е второто по големина пристанище в Албания. Намира се в залив със същото име на Адриатическо море. Има фериботна връзка до италианските градове Бриндизи и Отранто.

Албанците го наричат перлата на своите курорти, тъй като там има всичко, от което един почиващ се нуждае – красиви плажове, активен нощен живот и много заведения с вкусна храна. Сред забележителностите се отличават джамията Мурадие и Музеят на независимостта в сградата на първото албанско правителство.

Друг красив крайбрежен град е Саранда. В последните години той изживява строителен бум. Свързан е с ферибот с остров Керика и много от туристите на гръцка територия си правят разходки за един ден до Албания. По крайбрежието има луксозни хотели и градът предлага атрактивен нощен живот, като особено популярна е дискотеката на яхта.

Цените на хотелите варират около 30 евро на вечер, а белите пясъчни ивици се простират на километри. Остров Корфу е на по-малко от час път с корабче.

Известно място в региона е древният град Бутринтиум, или както го наричат местните – Бутринт. Той е разположен между едноименното езеро, Адриатическо море и река Павла и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Местността е обособена в национален парк “Бутринти”. Градът датира отпреди 2500 години, в началото на XX век е открит при разкопки от италианците, които се натъкват на амфитеатър и крепостни стени, строени от гърците. По-късно там са намерени и раннохристиянски базилики и осем обществени бани.

Вторият обект, признат от ЮНЕСКО за световнозначим, е град Гирокастро в долината на Дринос. Това е запазен османски град с турски къщи  отпреди 3 века. В него е роден Енвер Ходжа. В планинската част е разположен старият град, който е архитектурен резерват. Над него има крепост, създадена от византийците, в която са събрани оръжия от далечни времена до днес, включително танк и самолет, качен на крепостта.




Тагове:   Албания,   малко,   Много,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1640399
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031