Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2010 11:24 - УЕФА ни погна за 8 уговорени мача
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 384 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Футболисти, които уреждат мачове, ще бъдат наказвани доживот. А клубове, които организират черно тото, ще бъдат заличавани...

Да ни каже тези сурови ханкрумовски мерки дойде лично Мишел Платини, президент на УЕФА, пише вестник Труд. Първият на европейския футбол следва твърда линия за борбата с корупцията и машинациите. УЕФА отделя 9 млн. евро годишно за поддръжката на мониторингова система, която следи залаганите суми в букмейкърските къщи. И когато бъдат засечени по-крупни залози, се изпращат сигнали за разследване до националните федерации. В Българския футболен съюз са получени 8 писма от УЕФА за подозрителни мачове за период от 3 г. “Въпросните сигнали веднага са били препратени до прокуратурата”, обяви Борислав Михайлов, президент на БФС. Въпросните двубои са играни през 2008, 2009 и 2010 г. По неофициални информации основен “играч” в уговорените мачове е разпадналият се “Локомотив” (Мездра). Отборът играеше в “А” група през миналия сезон.

“Нито Платини, нито Михайлов са полицаи, следователи, прокурори или съдии, че да вземат решения за наказания”, заяви самият Платини вчера. И се обърна в прав текст към футболистите и клубовете: “Който уговаря мачове, никога повече няма да играе футбол! Залагайте в казино, на покер, на каквото искате, но не на мачове!” Като френски дипломат Платини не говори категорично за уговорки, а за съмнения. Той не обяви и колко са мачовете в България, които се водят съмнителни, защото още не ясно дали са намерени доказателства. За един от тях е имало залози на стойност 16 000 евро. Сумата не е толкова голяма, но явно надвишава обичайните залози на български мач. България е сред страните с най-малко разследвани от УЕФА мачове. И може би не защото сме толкова честни, а защото сме бедни и по-безинтересни за интернационалните акули на футболния октопод.

УЕФА ни дава още 9 млн. евро

За периода 2008-2012 г. УЕФА е осигурила на БФС и на останалите си членове по 7,5 милиона евро, обяви президентът на евроцентралата Мишел Платини. За следващите 4 години (2012-2016) парите ще скочат на 9 млн. евро. Средствата са за инфраструктура, управление и по различни проекти. За един от тях - строеж на база за националните отбори по програма “Хеттрик”, БФС още не е усвоил отпуснатата сума. Проблемът - все още няма отреден парцел от държавата за строеж на комплекса. Това е била една от темите на разговора между Платини и премиера Бойко Борисов вчера. БФС има готов проект за строеж на база до резиденция “Бояна” с 3 терена, хотел и възстановителен център. Пред десетки журналисти Мишел Платини демонстрира висш пилотаж в дипломацията при отговарянето на неудобни въпроси:

“Виждам, че сте много агресивни, но аз не съм правосъден министър и не мога да правя разследвания за черно тото. Знам, че в последните дни доста хора са разпитвани. Ако има нещо нередно във вашата страна, прокурорите ще го намерят!” На въпрос играл ли е някога в уговорен мач, Платини отвърна: “Последния път се изповядвах пред свещеник, не пред журналист. Ако си мислите, че това е отговор “да”, значи не говорим на един и същ език... Аз съм вкарал 300 гола, това са 300 вратарски грешки. Трябва ли да съдим тези вратари за умишлени грешки?”


Тагове:   уефа,   мача,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1640443
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031