Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2010 15:11 - Свързаха "Фейсбук" с пристъпи на астма
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 468 Коментари: 0 Гласове:
1




image

Обемът на дихателната дейност на пациент, който намирал неприятна информация в мрежата за бившето си гадже, спадал значително при логване - понякога с над 20% Мили нещастни астматици, внимавайте с "Фейсбук"! Италиански лекари предупреждават, че социалната мрежа може да причини сериозни пристъпи у някои по-чувствителни пациенти.

Д-р Дженаро Д"Амато и колегите му лекували 18-годишно момче, което започнало да получава тежки астматични пристъпи при влизане в профила си, където виждало черно на бяло с колко много нови мъже се е срещало бившето му гадже.

Пристъпите на задушаване, които представляват потенциален риск за живота, се случили по време на летните месеци, когато момчето обикновено нямало такива симптоми.

Младежът е ползвал бронходилатори по няколко пъти дневно, за да контролира астмата си, но след раздялата му с момичето и след съкрушителните доказателства във "Фейсбук", че тя го е преживяла и вече е завързала контакти с други момчета, състоянието му рязко се влошило.

Момчето дори си направило фиктивен профил, за да се "сприятели" пак с бившето си гадже, което го било изтрило от своя профил. Получаването на достъп до всичките й снимки и данни обаче не било добра идея, защото тогава започнали тежките пристъпи.

Лекарите накарали пациента си да носи маска, измерваща потока на въздуха, когато влиза във "Фейсбук".

Те установили, че обемът на дихателната му дейност веднага спадал значително - понякога с над 20%.

След като получил помощ от психиатър, пациентът решил да не влиза повече в социалната мрежа и пристъпите спрели.

Според специалистите, публикували резултатите от това изследване в авторитетния медицински журнал "Лансет", стресът от влизането във "Фейсбук" буквално карал младежа да се задъхва при идеята да комуникира с бившата си.

Случаят може да е полезен за доктори, които изследват мистериозни пристъпи на задушаване сред младите си пациенти, за които социалните мрежи понякога са начин на живот, или поне важна част от него.

Лекарите обаче не бива да съветват тревожните астматици да избягват социалните контакти, смятат цитирани от АП психиатри. Те предупреждават, че изучаването на един отделен случай не е достатъчно, за да се направи генерален извод.

Не бива да демонизираме "Фейсбук" и да виним социалната мрежа за всичко - в крайна сметка той можеше да получи пристъп и ако я види на улицата ръка за ръка с друг, признават те.


Тагове:   астма,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1646974
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930