Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2010 10:00 - Футболът се мести на летището
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 416 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Българският национален отбор по футбол ще заиграе на нов стадион най-рано след 3 години. Той ще се построи по всички правила на ФИФА и УЕФА. В момента се прави градоустройствено проучване на терен от 100 дка във Враждебна.

То ще приключи до 10 дни и трябва да даде отговор дали теренът е подходящ. Това съобщава в новия си брой в. 24 часа.

“Земята е държавна, но не е на спортното министерство. Все още няма решение за отреждането и. Това ще стане, ако проучването покаже, че е подходяща за стадион”, обясни главният архитект на София Петър Диков.
Той отказа да посочи точното място на парцела, който се проучва, и на кое ведомство е.

Според запознати обаче имотът е близо до летището край бул. “Ботевградско шосе” и вероятно е на военното министерство.
Теренът е отдалечен от центъра и няма да предизвиква транспортен хаос в града и километрични тапи при всеки мач.
Според плановете на Столичната община оттам ще минава и линия на метрото. Районът ще влезе в третия метродиаметър, чието трасе в момента е във фаза предпроектно проучване.
Идеята е там подземната железница да е от типа леко метро. Намеренията на София са да кандидатства за финансиране на третия лъч през 2013 г.

Идеята е да направим стадион само за футбол и на него да не се провеждат други състезания. Обсъжда се съоръжението да е за 50-60 хиляди зрители. Такъв стадион ще струва около 110 млн. лева. В кризата държавата не може да извади подобна сума, затова в изграждането му трябва да се привлече и частен инвеститор. Обмисля се към стадиона да има хотелска част или търговски център, с които да предизвикаме интереса на бизнеса, разказа Диков. Според него, ако се осигури пълно финансиране, стадионът може да е готов след 3 години.

В края на юни в интервю за “24 часа” Диков каза, че сегашният Национален стадион “Васил Левски” не е на подходящо място. Защото, ако се сбъдне мечтата на всички фенове 2-3 български отбора да влизат в евротурнирите и да не отпадат още в първия кръг, ще има блокади в центъра на столицата няколко пъти седмично, и то в делнични дни.
Затова Диков призова софийските клубове "Левски" и ЦСКА да участват заедно с държавата в изграждането на нов стадион, на който да играят не само националите, но и грандовете.

"Има възможност софийските клубове да се включат в изграждането. Всичко е въпрос на преговори. У нас обаче никой не иска да е партия с някого. Ако се постигне съгласие, това ще е положително не само за националния отбор, но и за самите клубове. На клубен стадион се играе веднъж на две седмици, а феновете ходят все по-рядко на мач. Трябват обаче средства за охрана и поддръжка на съоръжението, които не са никак малко и на клубовете трудно им излиза сметката.
Ако те се включат, на новия национален стадион ще се играе 1-2 пъти седмично и инвестицията ще се върне много по-бързо, аргументира се Диков. Възможно било на стадиона да се правят и концерти, но рядко и само на големи звезди, които да го напълнят.
Според главния архитект стадион “Васил Левски” няма да бъде съборен. Ще се ползва за тренировки и за състезания по лека атлетика.
(24часа)


Тагове:   мести,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1639970
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031