Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2010 10:04 - Спретнаха на "тъмно" Закон за сценичното изкуство
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 363 Коментари: 0 Гласове:
0




image


След повече от месец работа сценичните работници най-после си имат проекто закон, макар малцина да са го виждали. Това есетствено хвърли в недоумение театралите, че и този път са били пренебрегнати от този творчески процес, наречен културна реформа в театъра, след като отново се прави и обсъжда нещо важно за тях "на тъмно".

Някои столични театрални директори, като Владимир Люцканов например, са чели първия вариант на закона, но оттогава е изтекла доста вода. “Тава, което видях, изискваше някакви корекции и ние с колегите ги направихме. Със свое становище излезе и Съюзът на артистите, но дали са се вслушали в мнението ни хората от работната група, които и да са те, защото техните имена не са ми известни, не знам”, обясни пред “Всеки ден” шефът на Младежкия театър.

Неяснота около състава на групата, която кове бъдещето на родната култура, има и директорът на Пазарджишкия театър Владлен Александров. Той, както и останалите му колеги от извънстоличните трупи, са тотално изолирани на този етап и нямат представа какво се случва. “Никой нищо не ни казва тук. Не знам кои са членовете на работната група. Чел съм някакъв първи вариант на закона и нищо повече”, каза той.

И ако Александров, в качеството си на директор, е получил проекта малко или много официално, то артистите у нас са се сдобили с него по странен, дори мистичен начин – чрез анонимни мейли. Те пристигали със заглавие: “Деца, вижте какво ви кроят” и “децата” с ужас прочели вътре, че министърът на културата ще взима еднолични решения по всички въпроси, а формулиравките бъкат от нонсенси.

По този повод преди няколко седмици Асоциацията за свободен театър изпраща официална декларация до културния заместник-министър Митко Тодоров, който пряко се занимава с писането на закона. В нея открито изразяват възмущението си от написаното до момента, което вкарва в изключително неизгодна позиция както репертоарните трупи, така и независимите театрали у нас.

“Взели сме предвид всички препоръки и работим по тях, но е нужно време, преди да стигнем до окончателния вариант на Закона и да го покажем на гилдията. Няма нужда да ги занимаваме с работни варианти. Нека имат търпение”, каза пред “Всеки ден” Митко Тодоров в началото на седмицата и ни увери, че обществен дебат ще има преди документът да влезе за обсъждане в пленарна зала.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1645187
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930