Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2010 11:51 - До ваканцията ли опряхте? Смях в залата!
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 392 Коментари: 0 Гласове:
2




image


Няколко идеи за реформа предлага "човек от кухнята", т.е. човек, "сготвен" от бг образованието.

Ju_18
image

Няма да променят коледната ваканция с нито ден повече, запъна се министър Игнатов. Причината: били сме много разхайтени, трябвало да отделяме повече време на уроците и на училището като цяло; преди било „много по-различно”, каза М. Карбовски в събота и изтъкна като основен аргумент това, че сега не ни били карали да събираме реколтата, нито да носим униформи, камо ли пък да ходим на манифестации. Страшно оригинално! Не знам защо трябва отново да се прави съпоставка между минало и настояще, още по-малко не разбирам, защо е цялата тази истерия за някакъв си 1 ден разлика. Освен това никой не те принуждава да се замъкнеш в даскало още на 3-ти, нали. Спокойно можеш да си намериш една извинителна бележчица и край с драмите... Миналата година бяхме отново на училище на 4-ти януари, а краткатa справка показва, че в следващите няколко години едва ли се очертава по-дълга ваканция. Taка че - нека го приемем най-накрая! И изобщо тенденцията е да ни орязват все повече. Нали трябва да заприличаме на другите държави в Европейския съюз... Явно обаче всичкото това „наподобяване” е само отчасти, напъните са за маловажните неща, а ефектът естествено... почти незабележим.

Като искаме толкова много да приличаме на Европа, защо не започнем от самите училища, от учебната програма, от порутената им материална база и крайно мизерните условия, от гнусните им кенефи, за които също се изприказва какво ли не. Значи, можем да сме стриктни по отношение на ваканциите, но промените за мястото, в което прекарваме целия си ден, ще се предприемат на друг етап... Тате ще ми купи колело, ама друг път!... Ха, наскоро беше Международния ден на тоалетната, напр. Министър Игнатов отиде да кляка с ученици в знак на протест...И какво? Театър! Искрено бих се забавлявала, ако в Народното събрание изтипосат няколко клекала от нашите, напр. Нека, клякайки и вдишвайки „невероятните аромати”, „първенците” ни се замислят повечко върху смрадтта, която се вие над държавата...Застаряваща, циганизираща се, безработна, безценностна, чалгарска, необразована!

Ако ще се прави реформа в българското образование (която аз лично чакам от 12 години и явно няма да дочакам), нека не е половинчато. Всички казват, „все отнякъде трябва да се започне!” Окей... Ето започнете оттук:

Искаме компетентни и интересни учители, които да ни "хващат" вниманието, реално да ни разбират, а не да се правят на много загрижени и да ни друскат по 12345 контролни в една седмица, защото така е по-лесно и бързо! И още - да са по-млади, а не 65-67 годишни (при това вече пенсионирани!) хора, които вече би трябвало да си почиват, вместо често да се оплакват постоянно какво и къде ги боли и как внукът им предишната вечер повръщал, поради което контролните не са проверени, например.

Искаме учители, които не се стараят да покажат колко много повече знаят от ученика, ами нормално е!

Искаме учители, които не отегчават до смърт, обяснявайки символното значение на мухъла, например!

Искаме така изготвена учебна програма, която да не ни кара да преписваме, да мамим и измисляме какви ли не начини да минем тънко!

Искаме сами да избираме и профилираме предметите си - да, това съществува като възможност, но е само скицирано и изобщо неразработено!

Искаме истински училищни лекари, които не само да могат да бъдат открити в кабинета си, за да помагат, когато се налага! А не за стомашни, менструални и всякакви други болки да дават по половин (забележете!) хапче аспирин...

Искаме хубави и спретнати чинове, а не пробити, оръфани и клатещи се маси (все пак училищата с прекрасна материална база се броят на половината пръсти на едната ми ръка)!

Искаме дворове (повечето софийски гимназии не разполагат дори със собствена сграда например), които да не са минирани и дори кучетата да ги заобикалят. И после, не сме били спортували... Къде по-точно?

Е, накрая искаме нормални и чисти клозети, които няма да не ни карат да стискаме по 6-7 часа, всеки ден! А когато вече е неизбежно, да поставяме рекорди по най-бързо излизане от тоалетната.

И още и още... Всеки един ученик е безброй пъти по-добре запознат с проблемите на българското училище и може да предложи по нещо наистина работещо. Нямам предвид, че искаме да ви седнем на местата! Не се тревожете! Но вместо прехвалените експерти от министерството да седят, ръфайки химикалката и да пресмятат: „ха, ето оттук ще им вземем един ден, тука ще им дадем, не не... по-добре и него да им го вземем”, нека се запретнат за същностните неща. 

Впрочем една от нормалните ми учителки лаконично се изказа: „Пълна порнография!” Напълно я подкрепям!


Тагове:   опряхте,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1648822
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930