Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2010 08:42 - Първанов сваля Борисов - готов с „правителството на спасението”
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 929 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.11.2010 08:44



image


Президентът е готов с „правителството на спасението”. Съмишленици в АБВ и видни социалисти предават Станишев заради министерски постове.

Сваляне на Бойко Борисов и ГЕРБ от власт чрез предсрочни избори и сформиране на „Правителство на спасението”, планира формацията АБВ на президента Първанов. Компроматна офанзива, по-истерична и от тази на РЗС и Яне Янев срещу фигури от сегашното управление, ще стартира в началото на януари 2011 година. Вече бил готов съставът на Първановия кабинет, който да поеме управлението.

Кабинетът на АБВ

Премиер – Георги Първанов
Вицепремиер и министър на външните работи – Ивайло Калфин, в момента евродепутат в Брюксел от БСП, бивш министър в кабинета „Станишев” при тройната коалиция.
Вицепремиер и финансов министър – Стоян Александров, директор на Демир банк, бивш финансов министър в кабинета „Беров”, кандидат за кмет на София с подкрепата на БСП. Другият кандидат е проф. Димитър Иванов, финансов консултант в Англия.
Вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството – Костадин Паскалев, кмет на Благоевград, бивш министър на същото ведомство в кабинета „Сакскобургготски”, бивш съветник на Първанов.
Вътрешен министър – Кирил Добрев, депутат от БСП, син на Николай Добрев, бивш вътрешен министър в кабинета „Виденов”, приближен на Първанов. Бил ядосан заради проверки от НАП и икономическа полиция на бизнеса му в Гоцеделчевско преди няколко седмици.
Военен министър – о.р. ген. Никола Колев, шеф на кабинета на Първанов, бивш началник на Генщаба на Българската армия. Бил е съветник по въпросите на ВВС на президента Желю Желев. Битка за посдта водел и ген. Михо Михов, също бивш шеф на Генералния щаб и посланик в Македония. Колев и Михов демонстрират добри отношения, но всъщност се мразят.
Министър на правосъдието – Мая Манолова, депутат от БСП.
Министър на икономиката и енергетиката (туризмът щял да се отдели в агенция или министерство) – Корнелия Нинова, депутат от БСП, бив зам.-министър на икономиката по времето на кабинета „Станишев”, освободена от поста заради съмнения за участие в корупционни схеми.
Министър на земеделието – човек на Доган.
Министър на физическото възпитание и спорта – Весела Лечева, бивш министър на същото ведомство, съпруга на простреляния бизнесмен Манол Велев, считан за съветник на Първанов.
Министър на културата – Стефан Данаилов отказал, мястото е вакантно
Министър на транспорта – Александър Александров, летец-космонавт, бивш зам.-министър на същото ведомство
Министър на здравеопазването – проф. Григор Горчев, ректор на Плевенския медицински институт
Министър на труда и социалната политика – проф. Кръстьо Петков, бивш председател на КНСБ, ексдепутат, лидер на ОБТ (Обединен блок на труда).
Министър на образованието – Ваня Добрева, бивш зам.-министър в същото ведомство в кабинета „Станишев”
Министър на околната среда и водите – човек на Доган
Министър по управление на средствата от Европейския съюз – Меглена Плугчиева

Все още не било ясно какви постове ще заемат Румен Петков и бившият шеф на Главна дирекция "Гранична полиция" ген. Красимир Петров. Депутатът от БСП Петков много искал да се върне на бял кон в МВР, откъдето бе принуден да подаде оставка по време на управлението на тройната коалиция, на младият Кирил Добрев бил в много топли отношение с Първанов.
Известните спортисти Йордан Йовчев и Валентин Йорданов влизали в плановете единствено като рекламни лица на кампанията на АБВ.

Не е ясно и каква роля ще играе Стефан Данаилов. Той бил отказал отново да оглави Министерството на културата. Възможен бил вариант да се издигне кандидатурата му за президент.
Още преди няколко седмици Frognews.bg съобщи, че приближени до Първанов соцактивисти „летят” из страната като Димитър Общи да събират средства за новата гражданска формация. Особено продуктивен бил Румен Петков. Подкрепян от сексапилната адвокатка Радост Караиванова, той навестил доста бизнесмени и олигарси, които агитирал да пристанат на идеята на президента за ново възраждане.

Засега се знае със сигурност, че сред основните спонсори на АБВ са пловдивският бизнесмен Георги Гергов, който е семеен приятел на Първанови, братя Диневи от Свети Влас, собствениците на „Пещерска” Атанас Петров и Антон Щерев, техният конкурент Миню Стайков от Карнобат, Лука и Иван Ангелови, собственици на фирмата за пилета и пилешки продукти „Градус” в Стара Загора, Николай Вълканов – Минстрой холдинг (фирмата, изплатила прословутия хонорар на Ахмед Доган за хидроинженерни консултации), босът на Главбулгарстрой Симеон Пешов, Валентин Златев от ЛУКойл и неговия баща Васил Златев, който управлява елитния бизнес клуб за голф в Правец и др. Социолозите Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Живко Георгиев от Галъп пък били обещали да помагат с каквото могат.
Заслужава да се припомни, че през септември 2005 г. лично тогавашният премиер Сергей Станишев резна лентата на новия завод и административна сграда на "Винпром Пещера". На тържеството той заяви: "Пещера е един проспериращ български град, а неговото винопроизводство прославя България извън пределите на страната”. Днес пещерняците очевидно правят завой от БСП към АБВ или просто си осигуряват гърба за в бъдеще.
Ядове по партийна линия ще бере обаче Георги Гергов, който е председател на областната организация на социалистите в Пловдив. Станишев бил бесен, че бизнесмена открито подкрепя Първанов и формацията му.

Според анализатори Първанов реши въпроса с партийното финансиране още при тройната коалиция, като натисна да се приемат поправки в закона за финансирането на партиите. По онова време той вероятно е бил изнервен от дискредитирането на някои негови спонсори, които затънаха в съмнения за източени пари по европейски програми, а бизнесменът Марио Николов дори се оказа в съда. Николов обаче има принос в отработване на схема за партийно финансиране през множество "физически лица" от една фирма. Схемата е проста: фирмата раздава премии на служителите си срещу уговорката да дарят част от тях на определена партия. Сумите се декларират пред данъчните и всичко е абсолютно почтено. Получава се мила картинка: запленени от политика Първанов граждани му даряват 5 или 10 хилядарки. Междувпрочим, архивите на МВР показват, че пари за БКП са се събирали по „доброволен” начин още по време на съпротивата 1941-1944 г. И професионални революционери като Георги Димитров, Васил Коларов, Цола Драгойчева и др. са получавали заплати, по-големи дори от известния полицейски шеф Никола Гешев.
Ето как още преди време бащата на проекта АБВ е открил разковничето да се ликвидират и последните следи от връзките на политическите формации с обръчите от фирми. По този начин публикуваните отчети на партиите пред Сметната палата винаги са чисти. И ако преди можехме да засечем кои фирми спонсорират БСП и ДПС, то днес това вече е невъзможно. С тази законова поправка, щедро рекламирана от Първанов като битка срещу корупцията, беше заличена от регистрите ключова за политическите процеси информация. Ето че дойде ден Първанов да създаде своя партия и схемата се оказа пророческа.
В ролята на виме за АБВ ще влязат и немалко членове на бордове от предишното управление. Те имат много какво да губят, ако прокуратурата стигне до тях, затова ще трябва да демонстрират щедрост.
В държавната администрация, която е раздута до безобразие, все още се спотайват служители на различни нива, които умират от страх метлата на ГЕРБ да не ги отвее извън борда на благополучието. Те може да нямат пари за даване, но пък са готови на саботажни действия. Също и за участие в протести срещу правителството под прикритието на профсъюзни искания.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1647197
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930