Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2010 18:46 - Почина още един именит актьор- Петър Гюров
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 659 Коментари: 0 Гласове:
0




image

Почина именитият актьор Петър Гюров, който отдаде на сцената на театър "Българска армия" повече от 40 години и вписа своите роли в златните страници на театъра, съобщават от трупата.

Гюров бе актьор, който в непосредствената творческа практика обогатяваше и оцветяваше с уникалната си чувствителност придобитото от своя пръв учител по театър - проф. Николай Масалитинов.

Щедро дарен с изключителен чар, осанка и мъжка красота, той умееше да съчетава драматичното преживяване с лек хумор, елегантност и финес на чувствата.

За него нямаше невъзможни територии.

Изкуството на превъплъщението владееше до виртуозност и с наслада демонстрираше, че може да превърне както големите класически персонажи в актуални съвременници, така и да постави героите от българската драматургия в хоризонтите на универсално човешкото, пишат колегите на артиста.

На сцената на Военния театър той изигра много роли от световната класика и от нови български пиеси. В паметта на поколения зрители остават образите на Ла Хайер („Света Йоанна” от Б. Шоу), Хектор („Дом, където се разбиват сърцата” от Б. Шоу), Иван („Съдбоносната 21-ва” от Ал. Щейн), Иван-Владислав („Самуил” от Магда Петканова), Найден („Майстори” от Рачо Соянов), Фигаро („Един безумен ден или Сватбата на Фигаро” от Бомарше), Мате Берничевич („Матросите от Катаро” от Фр. Волф), Горан („Време разделно” от Антон Дончев), Лонгвил („Напразни усилия на любовта” от Шекспир), Марин („Лодка в гората” от Николай Хайтов), Пъдарят и Втори обвиняем („Щастливецът иде” от Руси Божанов), Топаз („Топаз от Марсел Паньол), Константин („Последните?” от М. Горки), Артаки („Чудо” от Иван. Радоев), Михаил Цариградски („Одисей пътува за Итака” от Константин Илиев), Дон Антонио („Много шум за нищо” от Шекспир), Бедрос („Бая си на бълхите” от Боян Папазов). В своя път на сцената на ТБА Петър Гюров беше търсен и ценен актьор от режисьорите Асен Шопов, Елка Михайлова, Леон Даниел, Крикор Азарян, Красимир Спасов, Николай Ламбрев и други.

„С обич, уважение и болка ти казваме последно сбогом, скъпи Пепи” - от трупата на Театър „Българска армия”.
Опелото ще се състои на 3 декември (петък) от 12.00 ч. в църквата „Св. Георги”.


Тагове:   още,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1649165
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930