Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2010 08:55 - Заплатите на родните банкери от 40 до 200 000 лв.
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 730 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Л. Хампарцумян е химик, изобретател и пише кулинарни книги, Цв. Бориславова се увлича по изкуство и мода, П. Славова събира диаманти.

Деница Александрова

Колко пари получават топбанкерите на България при средна месечна заплата за страната около 600 лв.? Истина или мит са слуховете за фантастичните им заплати, шестцифрените им премии и купищата „социални придобивки“ и привилегии, за които се твърди че ползват? „Торнадо” потърси отговорите на тези въпроси и проучи какво обича да прави с парите и свободното си време финансовият ни елит.

Безспорен рекордьор по заплащане сред банкерите е изпълнителният директор на „Уникредит Булбанк“ Левон Хампарцумян. Той се разписва срещу 200 000 лева на месец чиста пара, а отделно разполага със сумата от 1000 лв. на ден само за представителни разходи. Според запознати в личния договор на арменеца има и клауза, съгласно която може да вземе премии до две годишни заплати (2,4 млн. евро), в случай че са налице добри финансови резултати за банката. Хампарцумян ползва и допълнителни социални и бонус пакети. На личната му сметка всеки месец работодателите му превеждат по 2000 лева за здравно и пенсионно осигуряване и услуги в частен фонд. Така топфинансистът се ползва с най-добри условия от всички свои колеги в страната и съвсем легално си заработва солидни суми.

Въпреки, че е шеф на най-голямата българска банка, мозъкът на Левон явно не щрака само на вълна дебит/кредит, защото има и шест патентовани изобретения от времето, по което е работил в Института по изчислителна техника към БАН. „Нищо секси от днешна гледна точка - физико-химични компоненти за компютри, които трудно могат да бъдат разказани на широката публика, а и вече са остарели”, обяснява с чувство за хумор Хампарцумян. Той се слави и с удивителните си фотографски умения. По време на пътуванията си винаги носи 3,2-килограмова камера „Никон” с огромен обектив. Толкова голям, че закрива цялото му лице, но пък запечатва уникални кадри от интересни места, който баровеца посещава често.
Самият Хампарцумян определя себе си като напреднал любител-фотограф и казва, че ако някой ден остане без работа, може да си изкарва прилични пари работейки с програмата Photoshop.

Освен това, Левон е известен и като човек с вкус към добрата кулинария. Преди време дори имал личната амбиция да напише книга за „интуитивната кухня”. В приятелския кръг на Левон всички умират за порция скариди с джинджър, чесън, ядки, сушени плодове и малко люто - гордостта на неговата авторска кухня.

По добрата храна се увлича и друг банкер от арменски произход - шефката на Банка ДСК Виолина Маринова. Тя майсторски приготвя легендарни ястия от националната кухня на арменците, които са спечелили световна слава сред ценителите. Голяма част от малкото свободно време на Маринова, пък минава под съпровода на класическа музика, тъй като тя е върл фен на операта. Според запознати Маринова получава по 60 хиляди лева месечно за това, че стои начело на „банката на народа”.

Тя също ползва всички екстри на поста си и голям бонус пакет за постигнати резултати. Хора от банката, която от няколко години е собственост на унгарската финансова група ОТП, коментират, че Маринова е получила в две последователни години премии от по 1 милион лева. Наскоро престижно британско списание обяви „желязната дама” в банковия ни сектор за „Банкер на годината в България за 2010 година”, което пък е петото такова признание за нея.
Въпреки, че не могат да се похвалят финансовите възможности на Хампарцумян, и останалите български банкови мениджъри също се радват на доста солидни заплати и бонуси. Казано иначе, трудно могат да бъдат ожалени!

Управителят на „Д-банк“ например, прочутия Стоян Александров, заработва половината от месечното възнаграждение на арменеца – 100 000 лв.
Говори се, че в контракта на познатия още като „Малката секира” финансист също фигурират фиксирани премии с конкретни параметри за реализирани печалби и увеличаване на клиентите на турската банка. Александров има и собствен дял в „Д-банк“ (5 %), какъвто му се полага според мениджърския договор. Поради тази причина той получава и дивиденти от акциите в зависимост от крайните резултати.
Като човек с толкова големи финансови възможности, „Малката секира” има доста „народно” хоби – обожава да гледа телевизия с часове. За целта, е абониран и хваща няколко хиляди програми. През уикенда релаксира като гледа по 10-12 мача на ден, като понякога по 3 едновременно. Това, което най-много го радва или натъжава, са победите и загубите на любимия му ЦСКА.

Интересен е случаят с Цветан Василев, който е пък е председател на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка. Освен че заема този пост, той притежава и дял от акциите в банката, който според различни източници е от 40 до 70%. Василев е главен акционер чрез фирма „Бромак”, на която е едноличен собственик. Като шеф на КТБ той получава солидни дивиденти, а като председател на Надзорния съвет пък се разписва срещу заплата около 80 хиляди лева на месец, твърдят запознати. Като акционер обаче, Василев получава годишни дивиденти в размер, който варира от 10 до 35 милиона лева. Доходите на българския банкер го поставят твърдо в челото сред неговите колеги и конкуренти в бранша. Собственикът на КТБ изпревари и с няколко обиколки конкуренцията в привличането на държавни пари. Данни на Министерство на финансите сочат, че трезорът е абсолютен шампион по депозити на държавни предприятия - 408 милиона лева, или близо 50 % от свободните пари на държавните фирми.

По този показател банката на приятелката на премиера Бойко Борисов - Цветелина Бориславова, е на второ място. СИБанк държи „скромните” 80 млн. лв., или 9% от общата сума на държавни пари. Говори се, че една от най-популярните бизнесдами в България през последните години се разписва срещу 90 хиляди лева месечно, а годишните й премии стигат до 2 милиона лева. Дивидентите й пък варират в размер от 4 до 15 милиона лева. Така тя получава доста солидни пари като действащ мениджър в банката и като собственик едновременно. Нейните позиции бяха скрепени в началото на 2009 година, когато продаде голяма част от своя дял в СИБанк на исландският милиардер Тор Бьорголфсон. Тогава тя договори да остане на поста председател на Надзорния съвет, а чрез дял от 22% си запази и правата на важен акционер.

В свободното си време Бориславова обича да чете книги за изкуството и да се разхожда сред природата. Спортува много. Кара ски, играе тенис, ходи на фитнес. Може би заради това, голяма част от курорта Пампорово, всъщност е под неин контрол. Бориславова обича също така и много да пътува, но явно истинската й страст са скъпите дрехи. Според слуховете
бившата премиерска половинка е изхарчила 1 милион лева за тоалети от ултраскъп магазин на бул. „Патриарх Евтимий”. Този й „шопинг” определено я превръща в банкерът с най-скъпоструващо хоби. С такива колосални суми, вложени в дрехи, не е изненадващо, че през 2009 г. банкерката бе обявена за най-елегантната българка и спечели приза „БГ модна икона”.

Другата известна дама в банковия бизнес е Петя Славова. Красивата старозагорка се разписва срещу сумата от 60 хиляди лева на месец. Тя притежава чрез “Феста холдинг” 73% от ТБ „Инвестбанк” АД, а като физическо лице има дял от 19,2% от трезора. Реално обаче, Славова е почти едноличен собственик на банката, след като има дял във „Феста” в размер на 80%. В „Инвестбанк” АД Славова заема длъжността председател на Надзорния съвет на банката и припечелва допълнително между 12 и 30 млн. лв. годишно от дивиденти. Запознати твърдят, че ефектната дама управлява финансовата институция с железен юмрук и характер, на който биха завидели много нейни колеги от мъжки пол. Заради отличните си позиции и контакти с държавните структури, банката на Славова управлява доста голяма част от бюджетните средства и разполага със солиден финансов ресурс.

Иначе, в свободното си време богатата красавица се увлича от изкуството и история. Това е и причината банкерката да закупи в Италия луксозна къща, която извън всичко останало е и паметник на архитектурата и културата на Ботуша. Финансистката е и почитател на произведенията на старите български майстори и особено маринистите. Като малка, бъдещата милионерка обичала да рисува и моделира, като тайно мечтаела да учи в художествена гимназия. Житейският й път и съдбата, обаче и определили друга посока.

Въпреки това Славова и до днес съхранява любовта си към изкуството и в момента чрез „Инвестбанк” е спонсор на много културни събития като театралните награди "Аскеер". Тя е и един от банкерите, които неведнъж оказваха сериозна помощ на творческите съюзи у нас. Пословична е щедростта й към БТА, СБЖ и СБП. Освен артистичния уклон към изкуството, Славова знае как да харчи парите си за удоволствие. Това лято топбанкерката ожени чаровната си дъщеря Жени Славова за симпатичния руснак Алексей Новицки, като според запознати сватбата в резиденция „Лозенец” е излязла повече от 1 милион лева.

Най-ниско платената дама сред колежките си е изпълнителният директор на Първа инвестиционна банка, Мая Георгиева. Тя получава по 40 хиляди лева месечно. Според условията на стимулиране при постигане на силни финансови резултати тя може да получи премия от 4-5 милиона евро на година. Предвид резултатите на банката от последните години, няма съмнение, че красавицата начело на ПИБ, многократно е прибирала горните бонуси. Най-общо казано, топбанкерите получават заплати, които са несъразмерни със стандартното средно заплащане на който и да е роден бранш. Но, дай боже всекиму!



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1639704
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031