Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2010 13:14 - Сикрет Сървис подкрепя Цветанов
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 208 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Сикрет Сървис е изразило задоволство от отличните нива на оперативно сътрудничество с ГД "Борба с организираната престъпност" - МВР, най-вече в областта на противодействието на разпространението на фалшиви парични средства и измамите с кредитни карти.

Това стана ясно по време на първият ден от визитата българския вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов в САЩ, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В разговорите на Цветанов с директора на Сикрет Сървис бе отбелязана като трайна тенденция намаляването на обемите фалшиви пари /долари и евро/ с източник България.

Според експертни данни на Сикрет Сървис, благодарение на енергичните действия на българските правоохранителни органи за по-малко от десет години България е намалила с няколко десетки пъти обемите на фалшиви пари, произвеждани в нашата страна - от 4 млн. и 664 хил. през 2002 г. на 48 хил. долара през 2010 г.

Резултат от добрата съвместна дейност между Сикрет Сървис и МВР е и последната значима операция в България, по разбиването на нелегална печатница в с. Долно Сахране /Старозагорска област/, при която бяха иззети неистински банкноти в купюри от 50 и 100 долара, готови за разпространение в страните от Европейския съюз и САЩ. По думите на директора на службата Марк Съливан, отделни "пилотни" пратки от тази печатница са били засечени в района на Чикаго, но благодарение на своевременните съвместни действия е било преустановено по-нататъшното им разпространение.

Беше отделено и специално внимание на нарастващата заплаха от престъпления, извършвани в интернет пространството, включително и с фалшиви кредитни карти.

Министър Цветанов посочи, че във време, когато светът става все по-глобален, не е възможно да се говори за национална престъпност. Акцент бе поставен върху сигурността на финансово-кредитната система, пробива на системите за плащане по електронен път, както и "по-стари" престъпления, като кражба на самоличност и детска порнография.

Представителите на Сикрет сървис изразиха задоволство и високо оцениха резултатите от операция "Пластиките", проведена преди няколко седмици.

Изрично беше посочено, че кражбата на данни от кредитни карти е основен оперативен проблем за Сикрет Сървис в настоящия момент, за чието разрешаване изключително много разчитат на оперативното взаимодействие със сигурни и проверени партньори, каквито са българските правоохранителни органи. Договорена е основната цел на двете ръководства - запазването на високите нива на сътрудничеството в областта на обучението на български служители, работещи по противодействието на кибер-престъпленията и фалшивите пари. До края на годината предстои провеждането на подобно обучение, както и още няколко в рамките на следващата 2011 г.

По време на срещата със заместник-секретаря по вътрешната сигурност Джейн Лют бяха обсъдени редица въпроси от областта на двустранното сътрудничество. Тя бе своеобразно продължение на водените разговори между министър Цветанов и Джейн Лют по време на срещата на министрите на вътрешните работи от ЕС в Люксембург по-рано тази година, където участва и Лют, в качеството й на представител на Департамента за вътрешна сигурност.

Беше направен анализ на двустранните отношения в политическата област както по отношение на диалога ЕС - САЩ, така и през призмата на регионалното сътрудничество на Балканите. Лют заяви, че американската страна възприема България като важен и надежден партньор в региона. Двустранните отношения са на изключително високо ниво, като особено забележими са успехите в правоохранителната област.

Системите за сигурност на България и САЩ не могат да се разглеждат като независими, отделени една от друга - те са взаимосвързани и са "предопределени да си взаимодействат срещу общите заплахи", допълни още тя. Като основна заплаха за Съединените щати в момента Лют изведе кибер-престъпленията, които могат да застрашат критични инфраструктури на САЩ, отделни отрасли /включително и части от финансово-кредитната система/ на страната, както и осъществяването на терористичен акт в резултат от злонамерено проникване в системите за сигурност.

Министър Цветанов запозна американската страна с хода на подготовката за приемането на България в Шенген и възможността български граждани да пътуват свободно в шенгенското пространство на ЕС. Това би отворило възможности в близко време български граждани да пътуват без визи и до Съединените щати, покривайки критериите на американското правителство.

Вицепремиерът Цветан Цветанов се срещна с конгресмен Джо Уилсън, съпредседател от Републиканската партия на групата за приятелство с България в Конгреса на САЩ. Конгресмен Уилсън изрази подкрепа за усилията на българското правителство в борбата му с организираната престъпност и корупцията. Той изрази надежда, че 112-ият Конгрес на Съединените щати /започващ работа на 3 януари 2011 г./ ще предприеме стъпки, които да спомогнат за падане на визовия режим спрямо български граждани.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1647773
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930