Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2010 08:57 - Изгониха българите в Румъния от църквата им, не им дават да си построят нова
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 444 Коментари: 0 Гласове:
0



image


Румънският патриарх Данийл отказва да предостави терен за градеж на български храм в Букурещ, след като сънародниците ни бяха прокудени от сградата, използвана за наша черква, съобщиха от българската църковна община в румънската столица. Викарийният епископ и главен секретар на синода там Киприян е съобщил на нашите, че Данийл е променил намерението си да предостави 2 дка земя във Втори сектор на кметството за строежа. Румънският патриарх бил склонен да даде необходимия парцел само ако получи равностоен във Видин за постояване на румънски храм, пише Монитор.

„При мен все още няма постъпило писмо с промененото решение на Румънския патриарх Данийл. Въпросът за българския храм в Букурещ е важен и ако има промяна в намеренията на Светейшия, ще проуча въпроса основно”, коментира проф. Божидар Димитров - министърът без портфейл, който отговаря на българите в чужбина.imageimage

Дни преди Великден, на Велики Четвъртък, българският свещеник Петър Тотев беше прогонен с миряните от църквата „Хан Колця” (“Св. Пророк Илия”) на ул. „Доамней" 18, в която в продължение на близо половин век литургиите се отслужваха както на румънски, така и на български език.

Черквата е собственост на румънската православна църква, но е отстъпена на нашата общност през 1954 г., а самият отец Петър Тотев проповядваше и на двата езика. Без задължителното предварително обсъждане и липса на документ, който да анулира решението на Светия синод от 1954 г., на 9 април Букурещката архиепископия назначава за пръв енорийски свещеник румънеца Габриел Григореску, който взе ключовете от храма от нашия свещеник и забрани българския в черквата. През юни викарийният епископ на румънския патриарх и главен секретар на патриаршията Киприян посети България заедно с генерал Некулай Онцану, кмет на Втори район на Букурещ. Тогава те съобщиха, че румънският патриарх Даниил е отговорил положително на молбата на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Св. синод на Българската православна църква за предоставяне на терен за строеж на български храм в Букурещ.




Тагове:   румъния,   нова,   дават,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1647526
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930