Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2010 14:44 - Пенсионират балерините след 25 години стаж
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 1389 Коментари: 0 Гласове:
1




image


Балерини, балетисти и танцьори ще могат да се пенсионират независимо от възрастта при 25 години осигурителен стаж на тази длъжност в културни организации. Това решиха депутатите, след приемането на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване.

Предложението беше направено от председателя на комисията по култура Даниела Петрова от ГЕРБ.

Тя изтъкна, че балерините започват твърде рано трудова дейност и след определена възраст травмите рязко се увеличават, освен това работата им е свързана и с огромен стрес.

Досега балетистите се пенсионираха при навършване на 57 години и 25 години трудов стаж.

Според Иван Костов от Синята коалиция осигуровките на балерините, балетистите и танцьорите трябва да бъдат по-високи, изравнени с тези на първа категория труд. Причината е, че те се пенсионират по-рано – на 42-45 години, и въпросът е има ли гаранции, че осигуряването на тези хора в ДОО носи парите, които по-късно ще бъдат изхарчени за тях като пенсии, отбеляза той.

Трудът им е ценен, но и скъп, както се разбира, посочи Костов.

Петрова отговори, че трябва да се прецени дали на държавата е по-изгодно този определен кръг от хора да получават заплата, след като спрат да танцуват и да "запушват" системата, като в същото време младите кадри, за чието образование държавата също е платила, да играят по вариетета.

Хасан Адемов от ДПС заяви, че по този начин тази категория се изважда от втора категория и се включва към военнослужещите, и попита какво ще се прави с цирковите артисти, оркестрантите и спортистите.

Емилия Масларова от "Коалиция за България" го подкрепи: "Следва да има специален режим за тези хора, но трябва да посочим, че не трябва да взимат от солидарния стълб, а да си имат собствен професионален фонд", посочи тя.

Според Масларова тези хора могат да бъдат балерини определено време и след това да обучават балерини.

Червеният депутат Стефан Данаилов призова да се приеме предложението балерините, балетистите и танцьорите да се пенсионират при 25 години осигурителен стаж.

Той допълни, че тези хора нямат висше образование, заплатите им са много ниски и няма как да бъдат увеличени. "Въпросът трябва да се реши, иначе балетът загива", категоричен е Данаилов.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1649542
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930