Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2010 10:35 - Игнатов: Има „потресаващи злоупотреби” с имоти в БАН
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 561 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Ръководството на БАН бе обвинено в „потресаващи злоупотреби” с имотите на академията от министър Сергей Игнатов. Това се случи по време на днешния парламентарен контрол, а просветният шеф отговаряше на въпрос на депутата от ГЕРБ Стефан Господинов.

От парламентарната трибуна Игнатов призна, че предвид особения статут на БАН, в МОМН не се поддържа регистър за имотите на академията и не може да се представи информация нито относно броя им, нито за местонахождението им, нито колко от тях са отдадени под наем и каква е наемната им цена. Поискали такава информация от БАН, но не я получили.

За сметка на това пък в Министерство на образованието и науката са постъпили копия от доклади от две финансови инспекции. От тях било категорично ясно, че “масова практика е стопанисването на имотите да е срещу интересите на Академията”, твърди Сергей Игнатов.

Проверяващите са посочили, че в БАН не са изработили ред и критерии, по които недвижимите имоти да се отдават под наем. Като последица от това директорите на институти и председателят на БАН субективно са определяли наемателите, условията на договорите и цената на наема. Така пък се стигнало до парадокса – части от един и същ имот да се отдават на различни цени.

Без да уточнява къде точно се намират въпросните имоти, Игнатов се зае с изброяване на нарушенията. “Площ от 6 хил. кв. м е отдадена като земеделска земя по 0,02 евро за кв. м, т.е. по 100 евро на месец. 3 000 кв. м от същия имот – по 0,03 евро/кв. м. За помещения, ползвани за офис, са получавани 1,30 евро/кв.м при утвърдена долна граница от 1,5. По същия начин – под утвърдената граница от 2 евро на кв. м, наемът бил 0,42 евро. Помещения, предназначени за административна и научно-изследователска дейност, са отдадени на трети лица за производствени и търговски цели. С безвъзмездно предоставените машини, съоръжения и други на практика е финансирана дейността на частни дружества за сметка на БАН”, изреди министърът на образованието и науката.

Нарушение е направено и в центъра на София. “През 2007-ма, без да са проведени търгове, са отдадени под наем части от сградата на бившия Княжески дворец на ул. “Московска” 6 А на трети лица и същите не се ползват по предназначение, отсече Сергей Игнатов. Той напомни, че сградата е публична държавна собственост, предоставена на БАН с разпореждане на МС на 14 октомври 1953 г. за уреждане на Етнографски музей.

С това проверките не спират. Проверени 5 процедури за възлагане на обществени поръчки през 2008 и 2009 г. завършват с издаване на пет акта за нарушения.

Какво смятате да предприемате, г-н министър, за да не се допускат в бъдеще такива нередности, попита герберът Господинов. Удобният въпрос даде възможност на просветния министър да защити нормотворческите усилия на мнозинството.

Проектозаконът за БАН трябва да доведе до прозрачност във финансирането и да създаде възможност в близките години институтите да преминат на програмно финансиране”, каза Игнатов. Той обяви, че за да разсече спекулациите, бърза да каже , че никой от институтите на БАН няма да бъдат закриван, никой няма да посяга на имотите на Академията. Крайно време е да престанем да говорим за БАН като агенция за недвижими имоти, повтори той отдавнашна своя теза. “Имотите, сградите и лабораториите са част от националната научна инфраструктура, нашата задача е тази инфраструктура да стане по-богата и по-адекватна на съвременните изисквания”, каза от трибуната министърът.


Тагове:   бан,   „потресаващи,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1644455
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930