Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2010 16:18 - Уволниха зам.-министъра на културата Дерелиев
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 411 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Освободен е зам.-министърът на културата Димитър Дерелиев, предаде БНР.

Според източници на БНР тази сутрин е имало среща между кинодейците и премиера Бойко Борисов.

"Заместник-министърът на културата Димитър Дерелиев е уволнен", заяви премиерът Бойко Борисов. По думите му Дерелиев не може да продължи да е заместник-министър. "Такива ги е забъркал там, че създава напрежение в гилдията. Затова незабавно го уволних", обясни премиерът.

imageКинодейците настояваха за незабавните оставки на министъра на културата Вежди Рашидов и Дерелиев, твърдейки че те не защитават интересите на гилдията и не отстояват финансирането на българското кино. Допълнителни проблеми за Рашидов създаде разразилият се скандал около филма на Мишел Бонев "Сбогом, мамо", който бе показан на фестивала във Венеция.imageДерелиев напуска поста си поради системна липса на диалог и комуникация с организациите в киноиндустрията. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Припомняме, че в края на месец ноември създателите на български филми се изправиха срещу политиката на Министерството на култура с писмо, в което искат оставката на Вежди Рашидов и Димитър Дерелиев.

Според кинодейците заместник-министърът на културата Димитър Дерелиев:

1. Съучаства в прокарването на изменения в Закона за филмовата индустрия, които освобождават държавата от задължението да финансира български филми.
2. Отказва да прилага своята компетентност в областта на филмопроизводството в защита на българското кино и хората, заети в неговото създаване.
3. В конфликт на интереси съучаства в скандалния случай “Сбогом, мамо”.
4. Няма визия за настоящето и бъдещето на българското кино в условията на криза, както и за възможните пътища за справяне и оцеляване в нея.  

Създателите на български филми предупреждават, че ако бъдат гласувани предлаганите в предходните и заключителните разпоредби на Закона за Държавния бюджет промени, ще  бъде обезсмислен Законът за филмовата индустрия.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1647719
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930